ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσο χρόνο αφιερώνουμε στα οικιακά;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ερευνητές αναζήτησαν το χρόνο που ξοδεύεται για εργασίες στο σπίτι από άνδρες και γυναίκες σε 19 χώρες από την αρχή της δεκαετίας του 1960 μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Υπολόγισαν ότι για πάνω από μισό αιώνα σε αυτά τα κράτη, μια γυναίκα  αφιερώνει δυο επιπλέον ώρες οικιακής εργασίας ημερισίως σε σύγκριση με έναν άνδρα. Ωστόσο, τα καλά νέα για τις γυναίκες είναι ότι συνολικά η συμμετοχή των ανδρών έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τη 50ετή μελέτη, κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα οι πιο παραδοσιακές χώρες της νότιας Ευρώπης προσέγγισαν ταχέως τις πιο προοδευτικές χώρες ως προς την ισότητα των δυο φύλων.

Η ανάλυση των δεδομένων (από 66 έρευνες) που ελήφθησαν από 19 χώρες μεταξύ 1961 και 2011, αποκάλυψε ότι οι Ιταλίδες και οι Ισπανίδες ξόδευαν, καθ’ όλη την περίοδο, τον περισσότερο χρόνο. Μέχρι το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, έκαναν μακράν περισσότερα από ότι οι γυναίκες άλλων χωρών που μελετήθηκαν, με τους Ιταλούς να κάνουν πολύ λιγότερες οικιακές εργασίες από ότι οι άνδρες από τις άλλες χώρες. Το 1980, οι Ιταλίδες έκαναν 243 λεπτά (4 ώρες) περισσότερες οικιακές εργασίες τη μέρα από τους άνδρες, αλλά το 2008 ο χρόνος μειώθηκε σε 183 λεπτά (3 ώρες). Στην Ισπανία, υπάρχει επίσης μια εντυπωσιακή πτώση: οι γυναίκες που έκαναν 174 λεπτά (σχεδόν 3 ώρες) επιπλέον οικιακές εργασίες το 2002 μείωσαν τον επιπλέον χρόνο ανά ημέρα σε 139 λεπτά (2 ώρες και 31 λεπτά) στο 2009.

core main

Μαζί με τις γυναίκες στην Ιταλία και την Ισπανία, οι γυναίκες με το υψηλότερο μερίδιο οικιακής εργασίας ήταν στην Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία/Σλοβενία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε όλες τις χώρες οι παντρεμένες γυναίκες, οι παντρεμένοι άνδρες και αυτοί/ές με παιδιά που ζούσαν στο σπίτι ξόδευαν κάνοντας σπιτικές εργασίες, τον περισσότερο χρόνο.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειώσει το ποσοστό των οικιακών εργασιών που κάνουν, ενώ οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταθερά αυξήσει το μερίδιό τους κατά τη διάρκεια της περιόδου των 50 χρόνων αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό. Όπως φαίνεται από τη μελέτη, το 1961 οι Βρετανίδες έκαναν έναν επιπλέον χρόνο 195 λεπτών  (3,25 ώρες), αλλά το 2000 ο επιπλέον χρόνος έπεσε σε 90 λεπτά, με επιπλέον πτώση στα 74 λεπτά το 2005.

core2

Η μελέτη υποστηρίζει ότι στις σκανδιναβικές χώρες η ισότητα των δυο φύλων είναι μεγαλύτερη και σε αυτό φαίνεται να συνετέλεσαν οι φιλικές ως προς την οικογένεια πολιτικές που ακολουθήθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες, όπως η δημόσια φροντίδα των μικρών παιδιών, που έχουν σκοπό να αποδοτικότερη υποστήριξη των γυναικών. Έτσι οι γυναίκες στη Νορβηγία, τη Φιλανδία και τη Δανία έκαναν μόλις μια ώρα επιπλέον οικιακές εργασίες από ότι οι άνδρες.

«Η συνολική εικόνα είναι μιας συνεχόμενης κίνησης προς την κατεύθυνση άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται με ισότητα τις οικιακές εργασίες. Παρά τις προφανείς προόδους κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων δεκαετιών, η έρευνά μας υποδεικνύει μια επιβράδυνση της ισότητας των φύλων σε πολλές χώρες», σχολιάζει η Oriel Sullivan καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μια από τους συγγραφείς της μελέτης. Και η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Evrim Altintas προσθέτει: «Το χάσμα των φύλων στον καταμερισμό της οικιακής εργασίας συνδέεται ισχυρά με τις ανισότητες στην αγορά εργασίας, όπως το χάσμα των αμοιβών των φύλων. Ο εταίρος που ξοδεύει περισσότερο χρόνο στην εργασία στο σπίτι είναι σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας του και αυτό επηρεάζει αρνητικά τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησής του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.