ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιες είναι οι πιο παλιές ερμηνείες της “Black Friday”

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Η «Black Friday», την οποία από πέρυσι το 2016, υιοθέτησε και ο εμπορικός κόσμος στην Ελλάδα, είναι η μέρα την οποία περιμένουν με ανυπομονησία εκατομμύρια καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , αποτελεί το ανεπίσημο όνομα για την ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί από το 1952 την αρχή των Χριστουγέννων στη χώρα αυτή.

Black Friday 2014

Για αιώνες, το επίθετο «Black» χρησιμοποιείτο για να περιγράψει συνήθως μέρες όπου σημειώθηκαν καταστροφές (π.χ. οικονομικές).  Ωστόσο, στις μέρες μας σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό, με τις ερμηνείες και τις θεωρίες για την προέλευση του όρου να  ποικίλλουν:  

  1. Η πιο γνωστή χρήση της "Μαύρης Παρασκευής" μετά την ημέρα των Ευχαριστιών εμφανίζεται στο περιοδικό Factory Management and Maintenance, τον Νοέμβριο του 1951 και το 1952 και αναφέρεται στη συνήθεια των εργαζομένων να δηλώνουν «άρρωστοι» προκειμένου να έχουν άδεια ένα ολόκληρο τετραήμερο (Ημέρα των Ευχαριστιών, Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο)  
  2. Την ίδια εποχή, όπως σημειώνεται, οι όροι «Black Friday» και «Black Saturday» χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στη Φιλαδέλφεια και το Ρότσεστερ για να περιγράψουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνοδεύει την έναρξη της εποχής των Χριστουγέννων. Το 1961, η πόλη και οι έμποροι της Φιλαδέλφειας επιχείρησαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και ένας εμπειρογνώμονας των δημοσίων σχέσεων συνέστησε μετονομασία τους.
  3. Η χρήση της φράσης εξαπλώθηκε σιγά σιγά και εμφανίστηκε στους New York Times στις 29 Νοεμβρίου του 1975, όπου και αναφερόταν ειδικά στην «πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών και κυκλοφορίας του έτους» στη Φιλαδέλφεια.  
  4. Καθώς η φράση κέρδισε την προσοχή σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι έμποροι που αντιτίθενται στη χρήση ενός τέτοιου παράδοξου επιθέτου για μια από τις πιο σημαντικές μέρες αγορών του έτους, πρότειναν μια εναλλακτική λύση:  Τότε οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη από τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Έτσι, ως αρχή του λογιστικού έτους, θα θεωρείτο η «Μαύρη Παρασκευή», όπου και σημειώνονταν κέρδη.  Η παλαιότερη γνωστή δημοσιευμένη αναφορά σε αυτή την εξήγηση εμφανίζεται στο Philadelphia Inquirer στις 28 Νοεμβρίου του 1981. 

Το 2013, κυκλοφόρησε μια φήμη στο διαδίκτυο που ισχυριζόταν ότι η φράση προήλθε από τον αμερικανικό νότο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, από την πρακτική της πώλησης σκλάβων μετά τη μέρα των ευχαριστιών. Η θεωρία, ωστόσο, καταρρίφθηκε από το Snopes.com το 2015.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.