ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι μεγάλοι Δήμαρχοι - Ηγέτες κάνουν τρία πράγματα πολύ καλά...

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

του Πάνου Τσαγκαράκη

Η Αθήνα, είναι γνωστό ότι απέχει παρασάγγας από αυτό που θα θέλαμε να είναι. Αφού στερείται τις δομές που θα τη βοηθούσαν να αναπτύξει όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή και την εργασία των δημοτών της μια ήρεμη, παραγωγική, ευχάριστη και ανθρώπινη εμπειρία.  Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί οι περισσότεροι, στους οποίους πρέπει  να προσθέσουμε  την ανεπαρκή λειτουργία υπηρεσιών αλλά και πολλών εργαζομένων του δήμου της, αλλά και το κυριότερο, την έλλειψη ενός μεγάλου ηγέτη, με εξαίρεση τον αδικοχαμένο Τρίτση, που είχε το όραμα, τις γνώσεις και τη βούληση για να την μετατρέψει σε μια σύγχρονη όμορφη Μητρόπολη. 

Αλλά ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει βιώσιμη μια μεγάλη πόλη; Πρόκειται για ένα πιεστικό ερώτημα, διότι από το 2030, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – δηλαδή το  60% του παγκόσμιου πληθυσμού  – θα ζει σε πόλεις, σε σύγκριση με 3,6 δισ. σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης. Οι ηγέτες στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή σε κλίμακα αστικοποίηση, ενώ στις ανεπτυγμένες  χώρες παλεύουν με τη γήρανση των υποδομών και τους συμπιεσμένους προϋπολογισμούς. Όλοι αγωνίζονται για την εξασφάλιση ή διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Και όλοι γνωρίζουν την περιβαλλοντική κληρονομιά που θα αφήσουν αν αποτύχουν να βρουν μια πιο βιώσιμη, πιο αποδοτική χρήση των πόρων και της διαχείρισης αυτών των πόλεων.

 

Tο  60% του παγκόσμιου πληθυσμού  – θα ζει σε πόλεις, σε σύγκριση με 3,6 δισ. σήμερα

benaki

Τι χρειάζεται μια μεγάλη πόλη

Η McKinsey, εξερεύνησε τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τις πόλεις όμορφα μέρη για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτές. Για την κατανόηση των βασικών διαδικασιών και των κριτηρίων που μπορούν να μεταμορφώσουν τις πόλεις σε πιο βελτιωμένα μέρη για να ζήσουν και να εργαστούν οι άνθρωποι, η McKinsey ανέπτυξε και ανέλυσε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων των αστικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών απόδοσης. Η έρευνα περιελάμβανε συνεντεύξεις με 30 δημάρχους και άλλους δημοτικούς άρχοντες σε τέσσερις ηπείρους και τη σύνθεση των ευρημάτων από περισσότερες από 80 περιπτωσιολογικές μελέτες. Όλα αυτά κατέληξαν σε μια προσπάθεια κατανόησης των βελτιώσεων διαδικασιών και υπηρεσιών στις οποίες προβαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες, από τον αστικό σχεδιασμό μέχρι την οικονομική διαχείριση και την κοινωνική στέγαση.

Τα  αποτελέσματα, για το τι κάνει βιώσιμη μια μεγάλη πόλη, παρουσιάζονται στη νέα έκθεση της McKinsey, που υποστηρίζει ότι οι ηγέτες που προχωρούν σε σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των πόλεών τους κάνουν τρία πράγματα πολύ καλά:

energy

  1. Επιτυγχάνουν έξυπνη ανάπτυξη. Η έξυπνη ανάπτυξη εντοπίζει και καλλιεργεί τις καλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, σχεδιάζει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της, ενσωματώνει την περιβαλλοντική σκέψη, και εξασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν την ευημερία. Οι σωστοί ηγέτες δεδομένου ότι οι μητροπόλεις επεκτείνονται, λαμβάνουν υπόψη τους ότι θα χρειαστούν τη συνεργασία των γύρω δήμων και των περιφερειακών φορέων παροχής υπηρεσιών. Η ενσωμάτωση της σημασίας του περιβάλλοντος στην διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την έξυπνη ανάπτυξη. Οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, την παραγωγή αποβλήτων και τη  χρήση του νερού, καθώς και στην οικοδόμηση κοινοτήτων μεγάλης πυκνότητας.
  2. Κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Οι μεγάλες πόλεις οφείλουν να διασφαλίζουν έσοδα, διερευνώντας επενδυτικές συνεργασίες, αγκαλιάζοντας την τεχνολογία, προχωρώντας σε οργανωτικές αλλαγές που εξαλείφουν τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και διαχειριζόμενες σωστά τα έξοδα. Οι επιτυχημένοι δημοτικοί άρχοντες γνωρίζουν επίσης ότι εφόσον σχεδιάσουν και εκτελέσουν σωστά συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αυτές μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό στοιχείο της έξυπνης ανάπτυξης, προσφέροντας έτσι χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών.
  3. Κερδίζουν υποστήριξη για τις αλλαγές. Οι αλλαγές  δεν είναι εύκολες, αλλά η δυναμική τους μπορεί να προσελκύσει ακόμα και την αντιπολίτευση. Οι επιτυχημένοι δημοτικοί άρχοντες δημιουργούν μια υψηλής απόδοσης ομάδα  δημοτικών υπαλλήλων. Δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι οι εργαζόμενοι λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία ώστε να επιτευχθεί συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών με τον τοπικό πληθυσμό και την επιχειρηματική κοινότητα. Παίρνουν μέτρα για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με υψηλά προσόντα και να τα διατηρούν, ενώ τονίζουν τη σημασία της συνεργασίας και φροντίζουν για την εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων στη χρήση της τεχνολογίας.

future

Οι δήμαρχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η θητεία τους είναι περιορισμένη. Αλλά, αν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους είναι «αρθρωτά» και κερδίζουν τη λαϊκή υποστήριξη από πιο βραχυπρόθεσμες επιτυχίες, οι δημοτικοί άρχοντες που ξεχωρίζουν σαν ηγέτες μπορούν να ξεκινήσουν έναν ενάρετο κύκλο που θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.