ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα "τρολ" του διαδικτύου;

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε ένα ψηφιακό ρινγκ έχει μετατραπεί ο κυβερνοχώρος με την διάδοση των social media να έχει κάνει τους καυγάδες και τις εντάσεις μεταξύ χρηστών, καθημερινό φαινόμενο. Ψεύτικα προφίλ, έντονη έως και επιθετική κριτική, διαπληκτισμοί στα σχόλια κάτω από video ή δημοσιεύσεις είναι μέρος του διαδικτυακού τοπίου. Πώς όμως αντιμετωπίζονται τα "ξωτικά" του διαδικτύου, τα πιο γνωστά ως τρολ;

Σήμερα υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες, οι οποίες δημιουργούνται με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση των λεγόμενων «τρολ», δηλαδή αυτών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της τάξης που επιβάλλονται. Πώς γίνεται όμως να αναγνωρίσουμε και στη συνέχεια να περιθωριοποιήσουμε τα τρολ; Μελετητές από τα πανεπιστήμια Stanford και Cornell επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί να γίνει οργανωμένα. Αναλύοντας post 18 μηνών, συνέκριναν τους χρήστες που αργότερα μπλοκαρίστηκαν από τους ιστότοπους με τους χρήστες εκείνους που δεν αντιμετώπισαν κάτι τέτοιο.

internet trolling thumb large

Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι χρήστες που τείνουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα μικρό αριθμό από αναρτήσεις, είναι πιο πιθανό να κάνουν άσχετα post για να μαζεύουν απαντήσεις από άλλους χρήστες. Μελετώντας την πορεία αυτών από την στιγμή που γίνονται μέλη μιας ομάδας μέχρι να τους διώξουν, βγαίνει το συμπέρασμα πως με το χρόνο γίνονται λιγότερο ανεκτοί από την κοινότητα. Η αντικοινωνική συμπεριφορά τους επίσης γίνεται χειρότερη, όταν η κοινότητα τους αντιμετωπίζει με επιθετικότητα.

domain 660x440

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα τρολ αλλάζουν τόσο η συμπεριφορά της κοινότητας όσο και των χρηστών του διαδικτύου, καθιστώντας τους περισσότερο νευρικούς. Καθοριστικό ρόλο στην εργασία των επιστημόνων έπαιξε η συνδρομή της Google, η οποία μέσω μιας υπηρεσίας της πιθανόν να βοηθήσει στην αναγνώριση και το μπλοκάρισμα των διαδικτυακών τρολ. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα αθώων χρηστών ίσως απλά χρειάζεται να δοθεί στους αντικοινωνικούς χρήστες μια ευκαιρία για να εξιλεωθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman