ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κλείστε το φως... πριν είναι πολύ αργά

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο τεχνητός φωτισμός θα μπορούσε να μας κάνει αδύναμους, να μαραζώνει τους μυς και να κάνει τα οστά πιο εύθραυστα, αποκαλύπτει νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύθηκε από τον Independent. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια, τα οποία τοποθέτησαν κάτω από ένα σταθερό φως για έξι μήνες –  μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.

Όταν εξετάστηκαν οι ποντικοί, βρέθηκαν να πάσχουν από απώλεια μυών ενώ εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια της οστεοπόρωσης. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δε εμφανίστηκε σαν να είχε αντίδραση σε λοίμωξη.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως ο φυσικός κύκλος της ημέρας που ακολουθείται από το βράδυ παίζει ουσιαστικό ρόλο στα ζώα. Η καθηγήτρια Johanna Meijer, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Συνηθίζαμε να σκεφτόμαστε το φως και το σκοτάδι ως αβλαβή ή ουδέτερα ερεθίσματα σε σχέση με την υγεία. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση, με βάση τη συσσώρευση μελετών από τα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.»

«Η μελέτη μας έδειξε ότι … η απουσία περιβαλλοντικών ρυθμών οδηγεί σε σοβαρή διαταραχή της ευρείας ποικιλίας παραμέτρων της υγείας», συμπλήρωσε.

sleep19 660

Ωστόσο, ένα έγγραφο σχετικά με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, ανέφερε ότι τα ποντίκια, αφού ακολούθησαν τον φυσικό κύκλο του φωτός, ανέκτησαν την υγεία τους. «Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι αναστρέψιμες όταν αποκατασταθεί ο κύκλος του φυσικού φωτός-σκότους», είπε η καθηγήτρια. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες τόνισαν πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκθεση στο φως, ιδίως για τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα.

Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και η συνεχής έκθεση σε φως είναι συνηθισμένη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το πρόβλημα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους εργαζόμενους τη νύχτα. «Ενδεχομένως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η ζωή εξελίχθηκε κάτω από τη συνεχή πίεση του κύκλου φωτός-σκότους», κατέληξε η Meijer.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman