ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα προσφυγικό καταφύγιο, αληθινό έργο τέχνης

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Οι ήρωες του καλού είναι δίπλα μας και δεν έχουν καμία σχέση με την υστερική ξενοφοβία και το μίσος.

Ενα απλό και πρακτικό καταφύγιο προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε από την ΙΚΕΑ μετά από παραγγελία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,έχει κατακτήσει μια θέση στην ιστορία της τέχνης, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον διάσημο διαγωνισμό σχεδίου του Design Museum του Λονδίνου αφήνοντας πίσω έργα και δημιουργίες μεγάλων καλλιτεχνών.

ΛέσβοςΛέσβος

Οταν η τέχνη συναντά τη λειτουργικότητα

Ο λόγος για το Better Shelter, ένα προσωρινό καταφύγιο για πρόσφυγες έτοιμο προς συναρμολόγηση και πανεύκολο στη μεταφορά του, που κέρδισε την πρώτη θέση στον διάσημο διαγωνισμό σχεδίου του Design Museum του Λονδίνουαφήνοντας πίσω του έργα τέχνης και δημιουργίες μεγάλων καλλιτεχνών.

Το καταφύγιο αυτό δημιουργήθηκε από τον σουηδικό κολοσσό επίπλων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Better ShelterBetter Shelter

Το 2015, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ΙΚΕΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του Better Shelter. Στόχος τους ήταν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους μετά από ένοπλες συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. 

Εκείνη τη χρονιά, το Better Shelter παρέδωσε 10.000 καταφύγια σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Better ShelterBetter Shelter

Τι είναι το Better Shelter

Το Better Shelter έχει συνολική έκταση 5 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία προσφέρουν διπλάσιο χώρο στο δάπεδο από τις τυπικές σκηνές που έχουν τα περισσότερα καταφύγια προσφύγων.

Εχει ατσάλινο σκελετό με παράθυρα, σίτες, φώτα, εξαερισμό, πόρτα που κλειδώνει και ηλιακά πάνελ που δίνουν ενέργεια για μια λάμπα LED και έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου, ενώ μέσα στο καθένα από αυτά μπορούν να κοιμηθούν 5 άτομα.

Κάθε καταφύγιο κοστίζει 1.150 δολάρια και εκτιμάται ότι μπορεί να αντέξει περίπου τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν και είναι ακριβότερο από τις απλές σκηνές, αντέχει 6 φορές περισσότερο.

ΒαγδάτηΒαγδάτη

Τα καταφύγια φτάνουν σε κουτιά από χαρτόνι και μπορεί να συναρμολογηθούν μέσα σε λίγες ώρες χωρίς εργαλεία, με τη βοήθεια ενός εικονογραφημένου εγχειριδίου. Μέχρι στιγμής, χιλιάδες κουτιά έχουν αποσταλεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη (και στην Ελλάδα).

ΛέσβοςΛέσβος

Ο Daniel Charny, Καθηγητής Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Kingston, ο οποίος πρότεινε το συγκεκριμένο έργο, αναφέρθηκε σε αυτό ως ένα «πρωτοποριακό παράδειγμα για τοποθέτησης των αξιών πάνω από τα κέρδη».

«Τα μεγάλα σχέδια ανταποκρίνονται σε ανάγκες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτή η κοινωνική επιχείρηση χρησιμοποιεί την τεχνολογία επίπεδης συσκευασίαςγια να δημιουργήσει πιο γερά και λειτουργικά καταφύγια για πρόσφυγες, με τη δέσμευση για συνεχή βελτίωση».

«Αν και δεν θα μπορέσει να δώσει λύση στην κρίση, αυτό είναι ένα βήμα που συνδέει την καινοτομία με τις προκλήσεις της εποχής και τον σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων» πρόσθεσε ο καθηγητής.

ΑιθιοπίαΑιθιοπία

Ανήκει στην μόνιμη έκθεση του ΜοΜΑ

Το διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης(ΜοΜΑ) έχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, με πάνω από 200.000 έργα από όλο τον κόσμο. Η συλλογή του επεκτείνεται διαρκώς, και το Φθινόπωρο του 2016 το μουσείο αποφάσισε να συμπεριλάβει το καταφύγιο έκτακτης ανάγκης Better Shelter στη μόνιμη συλλογή του.

Oι δημιουργοί του έξυπνου αυτού καταφυγίου δήλωσαν για τη βράβευση: «Είμαστε πάνω απ 'όλα ευχαριστημένοι γιατί αυτό το βραβείο αυτό εφιστά την προσοχή στην σκληρή δουλειά μας, και ως εκ τούτου, το προσφυγικό πρόβλημα».

«Δεχόμαστε αυτό το βραβείο με ανάμικτα συναισθήματα: Αν και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τιμάται αυτό το είδος σχεδιασμού, γνωρίζουμε ότι αυτό προέκυψε για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης».=

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.