ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Γεια σου Παπαϊωάννου!" ξανά στο Γυάλινο

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο ίδιος παραδεχόταν σεμνά ότι οι ομότεχνοί του, όπως ο Μάρκος κι ο Τσιτσάνης και άλλοι, ήταν καλύτεροι από κείνον. Πρόσθετε όμως με καμάρι "αλλά αθλητής σαν κι εμένα και ψαράς δεν είναι κανείς τους". Ίσως...Το βέβαιο είναι ότι σαν αυτόν, δεν υπήρξε άλλη γλυκύτατη, τίμια, ευγενική και γενναιόδωρη μορφή στο ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι, όσο ο αυθεντικός μάγκας Γιάννης Παπαϊωάννου.

Ο πρωτεργάτης του κανταδόρικου και όχι μόνο, ρεμπέτικου τραγουδιού, ο ανοιχτόκαρδος δεξιοτέχνης και μοναδικός ερμηνευτής Γιάννης Παπαϊωάννου (1913 - 1972), τιμάται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με ένα ακόμα μεγάλο αφιέρωμα, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της οικογένειας του συνθέτη και με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ. 

Κορυφαίες λαϊκές φωνές, όπως οι: Ελένη Βιτάλη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Βαμβακάρης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Κώστας Δουμουλιάκας, Λίλυ Ριτσώνη, Φώτης Βεργόπουλος, Σεμέλη Ι. Παπαβασιλείου, Θωμάς Στεργίου και ο γιος του συνθέτη, Αντώνης Παπαϊωάννου, θα τραγουδήσουν με τη συνοδεία των βιρτουόζων μπουζουξήδων Μάκη Μαυρόπουλου, Μανώλη Καραντίνη, Βαγγέλη Λιόλιου, Νίκου Τατασόπουλου, Γιώργου Ρόκκα, Θανάση Βασιλά, Γρηγόρη Βασίλα, Γιώργου Σούκουλη, Παντελή Κωνσταντινίδη, Χρήστου Μπέκα, Θοδωρή Πετρόπουλου, Δημήτρη Βοζίκη και Παναγιώτη Στεργίου, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν και εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς του συνθέτη.

Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Τσάμπρας, ενώ την επιμέλεια της ορχήστρας έχει αναλάβει ο σεμνός δεξιοτέχνης Παναγιώτης Στεργίου.

 
 

Χάραξε τη συνείδηση του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού

Ο Γιώργος Π. Τσάμπρας σημειώνει για τον θρύλο του ρεμπέτικου, Γιάννη Παπαϊωάννου: «Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913, στην Κίο της Προποντίδας. Ακολουθώντας τα κύματα των προσφύγων, καταλήγει, 9 χρόνων, στις Τζιτζιφιές. Ψαράς στα καΐκια του Ζέπου, οικοδόμος, φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, για την επιβίωση. Ποδοσφαιριστής στον Εθνικό.

Το “Μινόρε του Χαλκιά” θα τον κάνει να αφήσει το μαντολίνο και να πιάσει το μπουζούκι. Προπολεμικά, πρωτεργάτης του κανταδόρικου ρεμπέτικου, με τη “Φαληριώτισσα” και τη “Μοδιστρούλα”. Τόνωσε τα μεταπολεμικά γλέντια στα βήματα του ζεϊμπέκικου (“Πέντε Έλληνες στον Άδη”), αλλά και του συρτού (“Καπετάν Ανδρέα Ζέπο”). Με τον Οδυσσέα Μοσχονά, με τη Σωτηρία Μπέλλου, με τη Ρένα Ντάλλια. Μαζί της, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αμερική. Το άστρο του Στέλιου Καζαντζίδη άρχισε να λάμπει με τις δικές του πενιές και το δικό του παράπονο: “Δεν το περίμενα ποτέ / να φύγεις να μ’ αφήσεις...” (“Οι βαλίτσες”).

 
 

Η δεκαετία του ’60 επανέφερε και ξανατραγούδησε πολύ τα κλασικά τραγούδια του, με τις φωνές του Μπιθικώτση, της Γιώτας Λίδια, της Καίτης Γκρέυ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ίδιος επιβεβαίωνε την αντοχή της μουσικής του αλήθειας και ελευθερίας: “...στο κάτω κάτω της γραφής, τα φράγκα μου χαλάω”.

Έζησε σχεδόν “40 χρόνια στο πάλκο”. Κι από τότε που έφυγε ξαφνικά (2 Αυγούστου του 1972), κοντεύουν άλλα τόσα. Τα χρόνια είναι αρκετά, για να επιβεβαιώσουν το πέρασμα της μορφής και της δημιουργίας του στη συνείδηση του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού».

Συντελεστές

Επιμέλεια προγράμματος - διεύθυνση παραγωγής: Άγγελος Σφακιανάκης - Μικρός Ήρως, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Μπαξεβάνης, σχεδιασμός φωτισμού: Φώτης Μπουρής. Μουσικοί: Νίκος Καινούριος: κιθάρα, Τάσος Κάντας: ακορντεόν, Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο, Νίκος Τσιατσιούλης: κρουστά.

 
 

Πληροφορίες

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφ. Συγγρού 143 - Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: στο μπαρ με ποτό: 15 ευρώ, στο μπαρ με μπύρα ή κρασί: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ - φοιτητές - άνεργοι: 10 ευρώ (στο μπαρ), φιάλη κρασί ανά 2 άτομα: 50 ευρώ, φιάλη ποτού ανά 4 άτομα: 100 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman