ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Διεθνές Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker απονέμεται για πρώτη φορά σε όμαδα

Tweet
Share
Tweet
Share

Το  διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker  θεωρείται ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά βραβεία στον κόσμο, συχνά μάλιστα αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ της αρχιτεκτονικής. Απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες που έχουν δείξει με τη δουλειά τους ότι συνδυάζουν ταλέντο, όραμα και δέσμευση και συνεισφέρουν μέσα από την αρχιτεκτονική τους στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον. 

Το τρίο από την Καταλονία, Rafael Aranda, Carme Pigem και Ramon Vilalta (RCR Arquitectes), κέρδισε φέτος το βραβείο και είναι η πρώτη φορά που ο θεσμός βραβεύει όμαδα και όχι ένα μόνο άτομο.

8Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain.

Ως δυναμικό σύνολο ξεχώρισαν, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του θεσμού, για το ομαδικό πνεύμα που τους διακρίνει. Από το 1988 που ίδρυσαν το γραφείο τους, οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις, η δημιουργική διαδικασία και το όραμα κατανέμονται ισοβαρώς και ισομερώς, επιμερίζοντας στον καθένα ισόποσα μερίδια της επιτυχίας. 

Έτσι, τρεις πολύ δυνατές μονάδες, λειτουργώντας άψογα ως συμπαγής ομάδα, κέρδισαν για πρώτη φορά το βραβείο που παραδοσιακά απονέμεται σε μία οντότητα. 

10Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain.

Αυστηρά πιστοί στις αρχές τους, κινούνται έδω και 3 δεκαετίες στο πλαίσιο μιας αδιάλλακτης στάσης σεβασμού στο τοπίο και τις αφηγήσεις του, δημιουργώντας χώρους, απόλυτα συνάφεις με το πλαίσιο του μεγάλου συνόλου.

Ιδιωτικά ή κοινής ωφέλειας, τα έργα τους ευνοούν πάντα τον διάλογο, αναζητούν συχνές και αιτιώδεις συνδέσεις μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, και αποτελούν υποδειγματικούς χώρους της συναισθηματικής και βιωματικής αρχιτεκτονικής.

11Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain.

12Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain.

13Soulages Museum, 2014 Rodez, France.

1Soulages Museum, 2014 Rodez, France.

2Soulages Museum, 2014 Rodez, France.

3Soulages Museum, 2014 Rodez, France.

4La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain.

5La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain.

6La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain.

7La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain.

 

Το Διεθνές Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker μεταξύ άλλων έχουν κερδίσει και οι, Tadao Ando, Frank Gehry, Renzo Piano, Norman Foster, Peter Zumthor, SANAA, Rem Koolhaas, Richard Meier, Zaha Hadid, Richard Rogers και ο Phillip Johnson που κέρδισε το πρώτο βραβείο Pritzker το 1979, έτος ίδρυσης του θεσμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman