ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα του Σίντλερ: Σε Δημοπρασία ο κατάλογος της σωτηρίας των Εβραίων

Tweet
Share
Tweet
Share

Είναι μία από τις επτά συνολικά λίστες με ονόματα Εβραίων, που συνέταξε ο Σίντλερ για να σώσει τις ζωές των εργατών του. Δαχτυλογραφήθηκε από τον λογιστή του εργοστασιάρχη, τον Ιτζάκ Στερν και πρόκειται για το αντίγραφο εκείνης που παραδόθηκε στους Ναζί.

Αυτές τις μέρες, δημοπρατείται από τον Οίκο Moments in Time, που εξειδικεύεται σε σπάνια έγγραφα.

 

Πρόκειται, όπως μαθαίνουτμε, για μια λίστα με ονόματα Εβραίων εργατών στο εργοστάσιο του Γερμανού επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ, ο οποίος κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 Εβραίων. Οι ειδικοί αναμένουν η δημοπρασία του εγγράφου να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2,4 εκατ. δολάρια. 

Η λίστα έχει έκταση 14 σελίδων και ημερομηνία 18 Απριλίου 1945. Περιέχει τα ονόματα 801 αντρών Εβραίων που εργάζονταν στο εργοστάσιο του Σίντλερ στην Τσεχοσλοβακία. 

Το έγγραφο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικής σπανιότητας» και είναι το μόνο που  έρχεται προς πώληση, αν και έχουν διασωθεί ακόμα τρεις τέτοιες λίστες. Δύο από αυτές βρίσκονται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και μία σε εκείνο της Ουάσινγκτον. 

Ο Σίντλερ υπολογίζεται πως έδωσε όλη του την περιουσία σε δωροδοκίες για να σώσει τους εργάτες του και πως περίπου 8.000 Εβραίοι σήμερα είναι απόγονοι εκείνων που σώθηκαν. Είναι το μόνο μέλος του ναζιστικού γερμανικού κόμματος που έχει ταφεί στην Ιερουσαλήμ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman