ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα 7 αμαρτήματα της κοινωνίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πολιτική και πνευματική στάση του Μαχάτμα Γκάντι, πυροδότησε τρεις από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας.

Η επιρροή του μεγάλου Ινδού πνευματικού ηγέτη και πολιτικού Μαχάτμα Γκάντι, ξεπέρασε τα όρια της χώρας του. Από τη δράση του επηρεάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγονται ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο οποίος έβλεπε στην πολιτική της μη βίας τού Γκάντι το πιθανό αντίδοτο στη μαζική βία που εξαπολύθηκε με τη διάσπαση του ατόμου, και o σουηδός νομπελίστας οικονομολόγος Γκούναρ Μίρνταλ, που χαρακτηρίζει τον Γκάντι «φωτισμένο φιλελεύθερο σε όλα σχεδόν τα πεδία».

Στην κοινωνία που οραματίστηκε ο μεγάλος αυτός ηγέτης, τα παρακάτω 7, συνιστούν αμαρτήματα που ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, οφείλει να αποφύγει.

1. Πλούτος χωρίς μόχθο

2. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα

3. Εμπόριο χωρίς ήθος

4. Γνώση χωρίς χαρακτήρα

5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά

6. Λατρεία χωρίς θυσία

7. Πολιτική χωρίς αρχές

Είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεχνά και να επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος. Διαβάζοντας ξανά τη λίστα κατανοεί κανείς, πως η ανθρωπότητα απέχει ακόμη κατά πολύ, από την κατάκτηση οποιασδήποτε ιδεατής μορφής κοινωνιάς. Γιατί άραγε η πρόοδος μοιάζει τόσο πολύ με καταστροφή;...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman