ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν η δουλειά υπονομεύει το Ι.Q. μας

Tweet
Share
Tweet
Share

Εργασία και χαρά, κάνε το χόμπι σου δουλειά και θα είσαι ευτυχισμένος. Αυτά είναι μερικά μόνο ρητά των απανταχού εργασιομανών. Μάλλον όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί η πολύ δουλειά και να τρώει τον αφέντη από την άλλη ή τουλάχιστον τη νοημοσύνη του...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομίας της Μελβούρνης, προέκυψε ότι εργαζόμενοι ηλικίας 35-40 ετών που εργάζονται για περισσότερες από 25 ώρες την εβδομάδα δεν ήταν σε θέση να δοκιμαστούν σε βασικά τεστ νοημοσύνης και συγκριτικά με όσα μπορούσαν να καταφέρουν 2 έως 5 χρόνια πίσω, και σε περιόδους που εργάζονταν λιγότερες ώρες, οι επιδόσεις τους ήταν αισθητά χαμηλότερες.

Οι ερευνητές, υπέβαλαν τεστ δεξιοτήτων και ερωτηματολόγια σε περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους ηλικίας 35-40 ετών, καταμετρώντας τις ώρες εργασίας, τις επιδόσεις τους στη δουλειά και το αντικείμενο τους, το μορφωτικό τους επίπεδο καθώς και την απόδοση τους 2 έως 5 χρόνια πριν, με σκοπό να καταγραφεί κατά πόσο η εργασιακή ρουτίνα, η πίεση, η τεχνολογία, η κρίση, οι αυξημένες αρμοδιότητες και οι πιεστικές προθεσμίες επηρρεάζει όχι μόνο τη σβματική και την ψυχική υγεία αλλά και την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, απομυζώντας την ευφυία του.

Το 24% των γυναικών και το 25% των ανδρών από το σύνολο των εργαζομένων που ερωτήθηκαν εμφάνισε κενά μνήμης, πρόβλημα ευελιξίας στη διαχείριση ερωτημάτων με βαθμό δυσκολίας και αδυναμία συγκέντρωσης σε σοβαρά, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολα τεστ, Ποσοστά αρκέτα ώστε να πείσουν τους ειδικούς ότι μετά την ηλικία των 35 ετών το ιδανικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι το 25ωρο.

Ο καθηγητής οικονομικών - και επικεφαλής της έρευνας - Colin McKenzie, εξηγεί: "Η εντατική εργασία κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και μας βοηθά να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τις αντιληπτικές ικανότητες μας, ωστόσο, η παρατεταμένη πίεση σε έναν εργαζόμενο και οι ατέλειωτες ώρες εργασίας οδηγούν σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, burn out και αυτά με τη σειρά τους σε δυνητικές βλάβες στη λειτουργία της αντίληψης του". 

Κλείνωντας οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ο μόνος ίσως τρόπος για να διατηρήσει μια επιχείρηση κοφτερό το μυαλό των υπαλλήλων είναι να επιτρέπει προάγει τη διάθεση για ψυχαγωγία και τεμπελιά και στην αποχή από την εργασία με σύστημα που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο - και κυρίως στις λειτουργίες του εγκεφάλου του - να "αναπνέουν" και να ξεκουράζονται. Κάτι που ήδη εφαρμόζουν εταιρείες που πραγματικά "πετούν" και έχουν καταφέρει να έχουν στο δυναμικό τους αποδοτικότατους υπαλλήλους οι οποίοι χαίρουν των ελευθεριών τους.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Έλλάδα του εργασιακού μεσαίωνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman