ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το ελληνικό jaj.gr στη μάχη κατά των πλαστών ειδήσεων

Tweet
Share
Tweet
Share

Tο JAJ.gr σε συνεργασία με το FightHoax.com, είναι το πρώτο newsroom που θα αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες όπως Natural Language Understanding και Machine Learning.

Οι συντάκτες του jaj.gr χρησιμοποιώντας την πειραματική πλατφόρμα FightHoax.com θα μπορούν να επεξεργάζονται το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών ειδήσεων γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα σε δευτερόλεπτα.

Θα είναι σε θέση, συνεπώς, να αναγνωρίζουν και να δημοσιεύουν άμεσα τις πραγματικές ειδήσεις ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώνουν τους αναγνώστες του jaj για τις πλαστές ειδήσεις αλλά και να επισημαίνουν το ποσοστό πολιτικής προκατάληψης που πιθανόν έχει επηρεάσει τον τρόπο σύνταξης ή εκφοράς της είδησης.

Το Fighthoax θα δώσει τη δυνατότητα στους συντάκτες του JAJ να αναλύσουν γρήγορα μια οποιοδήποτε είδηση με ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 89%.

Το jaj.gr σε συνεργασία με το Media Literacy Institute υποστηρίζει την ιδέα ότι η δημοκρατία απαιτεί καλά ενημερωμένους πολίτες και ότι η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της μεροληψίας και της ρητορικής μίσους, για την προώθηση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να χρησιμοποιούν συνειδητά τα παραδοσιακά, σύγχρονα και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, για την κριτική πρόσληψη και την υπεύθυνη δημιουργία του πολυμεσικού περιεχομένου που μεταδίδεται σε κάθε είδους ΜΜΕ (online ή έντυπα), και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας αξιολόγησης των πηγών, των δημιουργών και των σκοπών κάθε περιεχομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο ενστερνιζόμαστε και προάγουμε τις έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας (News Literacy) με στόχο να ενισχύσουμε τις δυνατότητες αναγνωστών και δημοσιογράφων ώστε να μπορούν να κρίνουν και να ελέγχουν το online αλλά και το έντυπο περιεχόμενο, τις πληροφορίες που διακινούνται σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και να μπορούν να διακρίνουν τις ειδήσεις από την παραπληροφόρηση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα.

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος και μέσον επιτυχίας για δημοσιογράφους και αναγνώστες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman