ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έρχονται εξπρές επιστροφές φόρων μέχρι 10.000 ευρώ

Tweet
Share
Tweet
Share

Tις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προσδιορίζει νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα επιστρέφονται με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς έλεγχο για ποσά ως και 10.000 ευρώ.

Αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή αναμένεται να αρχίσουν οι επιστροφές εξπρές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζουν στόχο μέσα στους επόμενους μήνες να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Βασική επιδίωξη είναι τον Αύγουστο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει «στοκ» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής.

Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις. Στο ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος ( επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό. Έτσι ενώ από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι, δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman