ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο όμορφος κόσμος των vintage γραφομηχανών

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα από τα προσωπικά αντικείμενα της Σύλβια Πλαθ που ξεχώρισαν σε μια πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο, ήταν η γραφομηχανή με την οποία η Plath έγραψε το The Bell Jar το 1961 η οποία πουλήθηκε για £ 32.500 - πολύ περισσότερο από την-Green Hermes 3000 που ανήκε στον Jack Kerouac - και η οποία πουλήθηκε για $ 22.500 στο Christie's στη Νέα Υόρκη πριν από οκτώ χρόνια.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές αγορές για γραφομηχανές  vintage - η μία είναι για μηχανές  που ήταν τα εργαλεία λογοτεχνικών γιγάντων. «Η γοητεία είναι ότι όταν κάθεσαι μπροστά σε μια τέτοια γραφομηχανή,  με τα χέρια σου πάνω από τα πλήκτρα, μπορείς να φανταστείς πολύ καθαρά, τη στάση της συγγραφέας έτοιμη να γράψει», λέει ο Λουκάς Batterham, ανώτερος εκτιμητής στο Bonhams. Η άλλη αγορά, είναι για μηχανές που επιλέγονται καθαρά για τον μηχανισμό και τον σχεδιασμό τους, τέτοια παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν την κομψή γραφομηχανή του Ettore Sottsass  Olivetti, από το 1970, η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία για μόλις £ 200."

Sylvia Plath’s 1959 Hermes 3000, sold for £32,500 at Bonhams

Η Hermes 3000, 1959 της Sylvia Plath, που πωλήθηκε για £ 32.500 στο Bonhams

"Όπως και με την αναζωπύρωση της ζήτησης των δίσκων βινυλίου, έτσι και οι vintage γραφομηχανές πηραν τα πάνω τους", λέει ο George Blackman, ο πρώτος ανακατασκευαστής γραφομηχανών του Ηνωμένου Βασιλείου. "Και τα παλαιότερα μοντέλα ειδικότερα, όπως οι μηχανές του 1920, με μαύρες ποικιλίες σμάλτου , επιφέρουν υψηλές τιμές. Πρόσφατα ανακαινίσαμε ένα μοντέλο του 1910 Imperial B, το οποίο όταν τελείωσε η αξία του ανέρχονταν σε περίπου £ 1.000. "σήμερα διαθέτει μια  Imperial  του  1938 σε πλήρη λειτουργία για £ 299”.

1960s Olivetti Valentine, £619 from 1stdibs

1960s Olivetti Valentine

Στην κορυφή της αγοράς για τα ντιζάιν κομμάτια βρίσκεται η Sholes & Glidden, η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη μηχανή που παράχθηκε, μεταξύ 1873 και 1878. Οι κύλινδροι από  ξύλο και τα πλήκτρα με βικτοριανό floral μοτίβα που συνδυάζονται σε ένα μαύρο πάνελ  την καθιστά μια  περίτεχνη συνολικά ομορφιά. "Μια μεγάλη S & G θα σας φέρει πίσω περίπου 20.000 δολάρια", λέει ο Greg Fudacz, ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας με αντίκες γραφομηχανές The Antikey Chop. "Η αξία είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της επιθυμίας για την απόκτηση της  μηχανής  όχι κατ 'ανάγκη της σπανιότητας της. Περίπου 5.000 S & G έγιναν και περίπου 500 επέζησαν. Ξέρω έναν συλλέκτη που ειδικεύεται σε σπάνιες μηχανές, οι  κυριότερες από αυτές περιλαμβάνουν μια  c1899 Commercial Visible No 6 ($ 4.200) και μια Chicago No 3 (τιμή κατόπιν παραγγελίας) -  από τις μόλις 14 που είναι γνωστό ότι υπάρχουν."

From top: c1899 Commercial Visible No 6, $4,200 from The Antikey Chop. 1920s Erika portable, sold for £550 by London Typewriters

Εκτός από τα πιο εξειδικευμένα τεμάχια υψηλής αξίας, οι γραφομηχανές αντιπροσωπεύουν αξία για τους κερδοσκόπους. Ο Richard Polt, εκδότης του τριμηνιαίου περιοδικού Etcetera, είναι μια παγκόσμια αρχή για μηχανές αντίκες, με τη δική του συλλογή να απαρτίζεται πάνω από 250 μηχανές. Ο ίδιος πιστεύει ότι κάποια μοντέλα  από τις αρχές του 20ου αιώνα είναι υποτιμημένα σήμερα: «Είναι επειδή έχουν γνωστά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και στον μηχανισμό. Αλλά οι σπάνιες  κατασκευές εκτιμούνται πεσσότερο, όπως η Visigraph από τις ΗΠΑ, η Hesperia από την Ιταλία και η British Empire από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ηλεκτρονικές μηχανές από τη δεκαετία του '80 και του '90 θα μπορούσαν επίσης να είναι μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση. Σπάνια μοντέλα σε κατάσταση λειτουργίας μπορεί να πουληθούν για λίγα ή τίποτα."

A 1938 Imperial B, £299 from George Blackman

A 1938 Imperial B, 

Όταν πρόκειται για πιο ιστορικές μηχανές, αυτή δεν είναι μια αγορά για τον περιστασιακό συλλέκτη. Ο Steve Soboroff είναι αστυνομικός επίτροπος του Λος Άντζελες με μια συλλογή από 38 γραφομηχανές που έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές. Μεταξύ των προηγούμενων ιδιοκτήτων των γραφομηχανών του είναι οι John Lennon, Έρνεστ Χέμινγουεϊ (η γραφομηχανη που χρησιμοποιούσε όταν ταξίδευε, η Halda, πωλήθηκε για $ 65.000 το 2013) και του Τενεσί Ουίλιαμς. Το κόστος δεν ήταν το μοναδικό θέμα. «Όταν ήθελα να αγοράσω τη γραφομηχανή της  Maya Angelou, έπρεπε να δώσω  μια συνέντευξη με τους συγγενείς της», λέει ο Soboroff. "Και για τη γραφομηχανή που χρησιμοποίησε ο Jerry Siegel για να δημιουργήσει τα πρώτα comics Superman,μου  πήρε πέντε χρόνια συζητήσεις με τους συγγενείς του.

Π.Τ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman