ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

12+1 συμβουλές για ευκολότερο ύπνο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Έρχονται κάτι νύχτες που ακόμα κι αν μετρήσεις ολόκληρα κοπάδια από προβατάκια, είναι αδύνατον να σε επισκεφθεί ο Μορφέας για να σου χαρίσει τον ύπνο. 

Βάσει ερευνών, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τη μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά, ενώ εμφανίζει επιπτώσεις και στην υγεία.

Σημείο των καιρών, γράφει το Business Insider, είναι ότι οι ώρες που κοιμάται κανείς κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ φτάνουν τις 6,8 ημερησίως, έχοντας μειωθεί κατά μία ώρα από το 1942. Αντίστοιχες «επιδόσεις» παρατηρούνται γενικότερα στον δυτικό κόσμο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικές έρευνες, το αμερικανικό περιοδικό περιγράφει 13 συμβουλές για να αποκοιμηθεί κανείς ευκολότερα και να έχει έναν καλύτερο ύπνο.

 1. Χαμηλώστε τον φωτισμό στο δωμάτιό σας. Μπορεί να ακούγεται προφανές, ωστόσο το έντονο φως εμποδίζει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών ζωτικής σημασίας για τον ύπνο, όπως η μελατονίνη.
 2. Απομακρύνετε τηλέφωνα – τάμπλετ. Βάσει έρευνας, οι οθόνες λειτουργούν αποτρεπτικά για έναν καλό ύπνο.
 3. Αλλάξτε τις συνήθειές σας σε ό,τι αφορά τον καφέ. Η καφεΐνη μεταβάλλει τα επίπεδα της μελατονίνης στον εγκέφαλο, αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί και μειώνει τις ώρες του ύπνου - ακόμα κι αν δεν πιει κανείς καφέ αργά το βράδυ.
 4. Αποφύγετε το αλκοόλ πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από αϋπνίες.
 5. Σιγουρευτείτε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι, σας κάνει χαρούμενους.
 6. Κοιμηθείτε… με πρόγραμμα. Γιατροί, τους οποίους επικαλείται το Business Insider, συστήνουν την ανάπτυξη μίας «ρουτίνας» τις βραδινές ώρες, με απώτερο σκοπό ένα σταθερό ωράριο στον ύπνο.
 7. Κρατήστε ζεστά τα χέρια και τα πόδια σας, ειδικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
 8. Επιχειρήστε να… μείνετε ξύπνιοι. Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίεζαν τον εαυτό τους να κοιμηθεί, δυσκολεύτηκαν περισσότερο από εκείνους που προσπαθούσαν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.
 9. Κάντε ένα ζεστό ντους, πριν πέσετε στο κρεβάτι το χειμώνα. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι ένα δροσερό ντους ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετικό.
 10. Κάντε ευχάριστες σκέψεις και απομακρύνετε τις δυσάρεστες εικόνες.
 11. Ακούστε οποιοδήποτε είδος μουσικής σας χαλαρώνει.
 12. Γεμίστε το δωμάτιό σας με άρωμα λεβάντας – χωρίς να το παρακάνετε. Μελέτη διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο άρωμα φάνηκε να βοηθά τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, να απολαύσουν έναν πιο βαθύ ύπνο.
 13. Αναπτύξτε δικές σας, προσωπικές συνήθειες, που ενδέχεται να σας βοηθούν. Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε ο καθένας να εντοπίσει τι λειτουργεί καλύτερα, για την περίπτωσή του.  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.