ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ανταγωνισμός των Μουσείων, σε μια αγορά με τεράστια οικονομικά οφέλη

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Με εξαίρεση μερικές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου η οικονομική κρίση έχει βάλει φρένο σε πολλές πτυχές του πολιτισμού, στον υπόλοιπο κόσμο οι χώροι της τέχνης γνωρίζουν μεγάλη άνθιση. Φθάνουν μάλιστα σε σημείο τέτοιο που πολλοί τους παρομοιάζουν με «νέους χώρους σύγχρονης λατρείας». 

Στις ΗΠΑ, το Whitney Museum of American Art εγκανίασε τον Μάιο το νέο του κτίριο, ενώ το Metropolitan Museum of Art, το Museum of Modern Art, το Studio Museum στο Χάρλεμ και το American Museum of Natural History επεκτείνονται. Στο Λος Άντζελες, το νέο Broad Museum είναι η καινούργια εντυπωσιακή στέγη της μοντέρνας τέχνης στην πόλη. 

Η λατρεία της τέχνης

Στην Ευρώπη πέρυσι άνοιξε το Fondazione Prada στο Μιλάνο, το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι, και το Garage Museum of Contemporary Art στη Μόσχα. Σε άλλες γωνιές του πλανήτη, στο Σίδνεϊ επεκτείνεται το Australian Museum ενώ το Αμπου Ντάμπι και το Ελσίνκι προετοιμάζουν παραρτήματα του Guggenheim. 

Σημαντική παράμετρος, οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο έχουν ένα κοινό όνειρο: να σχεδιάσουν ένα νέο μουσείο, καθώς αυτά πλέον θεωρούνται οι σύγχρονοι «ναοί» της αρχιτεκτονικής. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για την τέχνη προεξοφλεί την οικονομική επιτυχία τους και γι αυτό ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για ολοένα πιο εντυπωσιακές συλλογές φτάνει στα όρια της φρενίτιδας, συστήνοντας τον όρο «νέα θρησκεία» στους πιστούς της τέχνης.

Πηγή: Πρωτο Θέμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.