ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην κορυφή της Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το ArchDaily, ένα από τα πιο δημοφιλή sites αρχιτεκτονικής στον πλανήτη, συμπεριέλαβε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη λίστα με τα 10 αρχιτεκτονικά έργα που ξεχώρισαν σε παγκόσμια κλίμακα το 2016.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας 5 εκατομμυρίων αντίστοιχα, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετεγκατάστασή τους στα νέα κτίρια.Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Η ιδέα για το ΚΠΙΣΝ άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Το σχέδιο προώθησε την ιδέα για τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δωρίζοντας στη χώρα ένα πολύ σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας. 

Οι περιοχές του Παγκόσμιου Νότου, διαθέτουν αθέατη αρχιτεκτονική που προφανώς δεν άξιζε επισήμανσης τη δεκαετία του '90, όμως τώρα που το παγκόσμιο σκηνικό έχει αλλάξει, με την άνοδο του ανθρωπισμού, αποκεντρωμένου και τοπικού, παγκόσμιου και ετερογενούς, επιταχυνόμενου και μη ισόρροπου, δεν υπάρχουν πια κόκκινες και μπλε χώρες, αλλά μια ποικιλία χρωμάτων που αναδύονται σαν σε πίνακα του Πόλοκ. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν άνω του 40% της παγκόσμιας οικονομίας και ήδη περιλαμβάνουν τις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, χωρίς όμως αναγνώριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Έτσι, τα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν για το 2016, βοηθούν στην κατανόηση του εύρους της αρχιτεκτονικής καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτά είναι:

1. Lideta Market / Vilalta Arquitectura | Αιθιοπία

2. Capilla San Bernardo / Nicolás Campodónico | Αργεντινή

3. UVA El Paraíso / EDU | Κολομβία

4. Τερματικός σταθμός κρουαζιέρας Leixões / Luís Pedro Silva Arquitecto | Πορτογαλία

5. Terra Cotta Studio / Tropical Space| Βιετνάμ

6. Κοινοτικό Δημοτικό Σχολείο Θηλέων / Orkidstudio | Σιέρα Λεόνε

7. Μουσουλμανικό Kέντρο Πολιτισμού Da Chang / Architectural Design & Research Institute of SCUT | Κίνα

8. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Renzo Piano Building Workshop

9. Salas de Lectura / Fernanda Canales | Μεξικό

10. Δημόσια Βιβλιοθήκη Constitución / Sebastián Irarrázaval | Χιλή

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.