ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι είναι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας που ανοίγει στη Στερεά Ελλάδα;

Tweet
Share
Tweet
Share

επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δημόσιας διαβούλευσης στην οποία τέθηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας. Στις πέντε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στην Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Λαμία συμμετείχαν περισσότεροι από 320 εκπρόσωποι επίσημων φορέων και δεκάδες επιχειρηματίες.

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να στηριχθεί έμπρακτα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο.

Στόχος είναι κινητοποιηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην επιχειρηματική αγορά σε μια διαδικασία που θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή οικονομία, αλλά και η διαρκής ενημέρωση και επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, ο διάλογος και η διαβούλευση με τους οργανωμένους φορείς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ο σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικών και δράσεων, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη συνεργασιών και συνεργιών, η επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, η ανεύρεση και διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων, η αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων, η προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων όπως και η δημιουργία επιχειρηματικής ταυτότητας για την Περιφέρεια.

Η Στερεά Ελλάδα, η περιφέρεια των μεγαλύτερων ανισοτήτων

Όπως σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας στο reporter.gr, μια περιφέρεια από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Στόχος μας ωστόσο είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα για τους επιχειρηματίες. Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας οφείλει να είναι πρότυπο όχι μόνο όσον αφορά την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και επενδυτών από την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Για τους λόγους αυτούς δημιουργήθηκε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως η ανταπόκριση των επιχειρηματικών κοινοτήτων και στους πέντε νομούς ήταν ιδιαίτερα θετική. Στο σχεδιασμό μας είναι να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι», αναφέρει.

«Η περιφέρεια μας είναι αυτή των μεγαλύτερων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, το πρόβλημα είναι οριζόντιο, ενώ οι δείκτες της ανεργίας της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι πολύ υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο. Η μόνη απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε μια σειρά από πρωταθλητές όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο επειδή φιλοξενούμε τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας, αλλά και γιατί υπάρχει μια ομάδα από ανταγωνιστικές εταιρείες που δείχνουν ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας μας έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Με άλλα λόγια, έχουμε στα χέρια μας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που χρειαζόμαστε.

Σκοπός μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα του «brain drain», με βάση το οποίο 100.000 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα μας για το εξωτερικό. Η Στερεά Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η περιφέρειά μας είναι ξεκάθαρα φιλοεπιχειρηματική, φιλοεπενδυτική. Για εμάς ο στόχος μας αποτελεί πρόκληση», καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.

Ποιος θα μπορεί να απευθύνεται στο ΚΥΕ;

Στο ΚΥΕ μπορεί να απευθύνεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πολίτες, επιχειρηματίες, ενώσεις, φορείς που έχουν οποιοδήποτε επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Θα είναι ανοικτό για τον πολίτη που θέλει να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα και χρειάζεται καθοδήγηση, για τη νέα ή υφιστάμενη επιχείρηση που ζητάει υποστήριξη για να βελτιώσει τη θέση της αγορά, ο υποψήφιος επενδυτής από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που θέλει να επενδύσει στην Στερεά Ελλάδα.

Προβλέπονται πέντε κύριες κατηγορίες “πελατών”. Μια σημαντική ομάδα είναι Νέοι Μεγάλοι Επενδυτές που ενδιαφέρονται να φέρουν κεφάλαια στην Περιφέρεια. Μια δεύτερη ομάδα είναι οι Δυναμικές και Πρωτοπόρες επιχειρήσεις, αυτές που διακρίνονται για τη δημιουργική και αναπτυξιακή δραστηριότητά τους. Μια τρίτη ομάδα είναι οι Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις, όσες δηλαδή εξάγουν τα προϊόντα τους εκτός Περιφέρειας και εκτός χώρας. Μια τέταρτη είναι οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις, δηλαδή οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Τέλος μια πέμπτη ομάδα είναι οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των επιχειρήσεων στην Στερεά Ελλάδα.

Τι υπηρεσίες θα παρέχει το Κέντρο;

Το ΚΥΕ θα παρέχει δύο κατηγορίες υπηρεσιών. Μία οριζόντια που θα απευθύνεται γενικά σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου και ιδιότητας. Για παράδειγμα το Κέντρο θα δημιουργήσει μια Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα καταχωρίζονται οι επιχειρήσεις με υλικό που θα προβάλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δραστηριότητα τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν με έναν ενιαίο τρόπο, σε ένα σημείο στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος. Η δεύτερη κατηγορία υπηρεσιών είναι η κάθετη που θα παρέχει υπηρεσίες για τις προαναφερθείσες “ειδικές κατηγορίες” επιχειρήσεων. Για παράδειγμα θα δημιουργηθεί υπηρεσία “μιας στάσης” για τη διαχείριση μεγάλων επενδύσεων ώστε να προωθούνται με ταχύτητα και να διεκπεραιώνονται χωρίς περιττή γραφειοκρατία οι σχετικές διαδικασίες.

Το Κέντρο δεν θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δεν παρέχει χρηματοδοτήσεις. Δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο συμβουλευτικών εταιρειών. Παράλληλα δεν θα δίνει χρηματοδοτήσεις αλλά θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Με λίγα λόγια, ο ρόλος του είναι στρατηγικός, κατευθυντήριος, συντονιστικός και υποστηρικτικός.

Το ΚΥΕ ιδρύεται στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), η λειτουργία του προβλέπεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει με το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες ίδρυσής του.

Συνολικά θα έχει πέντε γραφεία, ένα σε κάθε πρωτεύουσα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Άμφισσα, Καρπενήσι). Η έδρα του θα βρίσκεται στη Λαμία.

Κυριακή Αξιώτη

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman