ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προτείνουν τα καλύτερα βιβλία για το φθινόπωρο

Tweet
Share
Tweet
Share

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές βιβλίων και διαχρονικούς τίτλους, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί. Έως το τέλος της χρονιάς, πολλές ποιοτικές εκδοτικές προτάσεις για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες θα βρεθούν στα βιβλιοπωλεία και παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές.

 

Λογοτεχνία

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο βιβλίο από τη Βόρεια Κορέα που έχει εκδοθεί ποτέ, χωρίς την έγκριση του καθεστώτος της. Πρόκειται για μία συγκλονιστική συλλογή ιστοριών με τίτλο "Η καταγγελία", του Βορειοκορεάτη συγγραφέα Ban-di (ψευδώνυμο, που σημαίνει «πυγολαμπίδα»), μέλους της Ομοσπονδίας Συγγραφέων της χώρας, που ζει ακόμα εκεί. Αφότου βίωσε το φοβερό λιμό που έπληξε τη χώρα του στη δεκαετία του 1990, ο Ban-di έγινε δριμύς επικριτής του καθεστώτος. Οι ιστορίες αυτές φυγαδεύτηκαν στη Νότια Κορέα με περιπετειώδη τρόπο και προκάλεσαν ένα ξέσπασμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αν ποτέ αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, είναι βέβαιο ότι ο Band-di θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Αυτό που τον ωθεί να ρισκάρει τη ζωή του δεν είναι άλλο παρά το συναίσθημα μιας αβάσταχτης αγανάκτησης για την πείνα, τις κακουχίες, την απομόνωση και την αποκοπή από την πρόοδο, που έχει επιφέρει στο λαό της Βόρειας Κορέας το απολυταρχικό καθεστώς της.

Στις ιστορίες αυτές θα διαβάσουμε για ένα γέρο κομμουνιστή, θρύλο της Επανάστασης, που δίνει τέλος στη ζωή του όταν η αστυνομία κόβει την αγαπημένη του φτελιά, την οποία είχε φυτέψει στην αυλή του σαν σύμβολο της πίστης του στα επαναστατικά ιδανικά. Μια οικογένεια εξορίζεται από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ εξαιτίας του γιου της, ο οποίος παθαίνει νευρικές κρίσεις όποτε βλέπει πορτρέτα του Καρλ Μαρξ ή του Κιμ Ιλ-σουνγκ. Ένας γιος αγωνίζεται να βγάλει άδεια ταξιδιού για να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του, που ζει στο γειτονικό χωριό. Ένας άντρας αποφασίζει να αυτομολήσει, απογοητευμένος από το κληρονομικό ταξικό σύστημα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Μια γιαγιά, όταν συναντάει τον Κιμ Ιλ-σουνγκ στο δρόμο τον προσφωνεί με τρυφερότητα «Πατέρα και Μεγάλο Ηγέτη» – περιστατικό που θα εκμεταλλευτεί η επίσημη προπαγάνδα. Στο τελευταίο διήγημα, μάς αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του συγγραφέα, ο οποίος οραματίζεται την καταστροφή των κεντρικών γραφείων του κόμματος, εκεί όπου γεννήθηκε η δικτατορία του προλεταριάτου.

Το Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου, το "Ανατολικά της Εδέμ", ένα ακόμα αριστούργημα του John Steinbeck. Είναι ένα μυθιστόρημα ποταμός, που η ιστορία του, τοποθετημένη στην εύφορη αγροτική γη της κοιλάδας Σαλίνας στην Καλιφόρνια, παρακολουθεί τις συνυφασμένες τύχες δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, που οι γενεές τους ξανά και ξανά, με τρόπο αναπόδραστο, ενσαρκώνουν την πτώση του Αδάμ και της Εύας και τη φαρμακερή αντιζηλία του Κάιν και του Άβελ. Τα βιβλία του John Steinbeck κυκλοφορούν στην Ελλάδα αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οικονομία - Πολιτική

Μετά την κυκλοφορία τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, κυκλοφορεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα το νέο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Joseph Stiglitz με τίτλο "ΕΥΡΩ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης", σε μετάφραση του Νίκου Ρούσσου. Αποδίδοντας ευθύνες στην ΕΚΤ ότι εσφαλμένα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό και εξηγώντας γιατί η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιμότητα, ο διάσημος οικονομολόγος σκιαγραφεί τρεις εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον: θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και στις πολιτικές που επιβάλλονται στις χώρες μέλη που πλήττονται περισσότερο, μια καλή διαχείριση του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα τολμηρό νέο σύστημα προτείνοντας ένα διαχωρισμό σε «βόρειο» και «νότιο» ευρώ. Το βιβλίο αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα -καλύπτοντας το διάστημα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα- όπου ο Stiglitz επικρίνει τη σκληρή λιτότητα των προγραμμάτων διάσωσης που οδήγησαν τη χώρα σε συντριπτική ύφεση, ενώ υποστηρίζει ότι παρά κάποια τραντάγματα και αβεβαιότητες, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει εκτός ευρώ δημιουργώντας ένα σύστημα βασισμένο αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό χρήμα. Η ελληνική έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για το Brexit, το οποίο γράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του σχετικού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο του 2016.

evrw vivlio

Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο "Η αβέβαιη πορεία: 121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση". Ο συγγραφέας, μέσα από κείμενά του που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο μεταξύ 2007 και 2016, δημιουργεί μια συνεκτική σύνοψη των δομών, διαδρομών και επιλογών που ακολούθησε η χώρα τα δραματικά χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκινώντας από τις ΗΠΑ το 2007 και περνώντας στην Ευρώπη, κατέληξε να διαλύσει την επίπλαστη ευημερία του ασθενέστερου κρίκου, της Ελλάδας. Το βιβλίο διαβάζεται ως χρονικό της αγωνιώδους πορείας της Ελλάδας στην κρίση, ως δοκίμιο εθνικής αυτογνωσίας ή ως διαρκής αναζήτηση ελπίδας μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό.

"Η υπεράσπιση της Ευρώπης" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, καθηγητή Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο. Συνειδητοποιημένος ευρωπαϊστής και με μεγάλη εμπειρία στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο συγγραφέας εντοπίζει και αξιολογεί με ακρίβεια τα προβλήματα και τις δύσκολες επιλογές που έχει η Ε.Ε. σήμερα στο δύσκολο σημείο όπου έχει «κολλήσει»: δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μπροστά, αλλά το ενδεχόμενο να οπισθοχωρήσει είναι τρομακτικό. Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συλλογικά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, να συνδυάσει την ανάπτυξη με τη διατήρηση συνεκτικής κοινωνίας και να συμφιλιώσει την εμφανή της επιθυμία για ήπια εξωτερική πολιτική με τη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου γύρω της;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman