ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Dune: Ο Οίκος των Ατρειδών επιτέλους δικαιώνεται!

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι κριτικές για το δεύτερο μέρος του Dune είναι διθυραμβικές. Ο σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ φαίνεται πως κατάφερε να σπάσει την «κατάρα» της αποτυχίας του συγκεκριμένου project που είχε γίνει μέχρι και ντοκιμαντέρ!

Αν δεν το ξέρατε το Dune: Part One του Βιλνέβ το 2021 δεν ήταν η πρώτη απόπειρα να γίνει ταινία το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert.

Ο πρώτος που θέλησε να μεταφέρει το “Dune” στη μεγάλη οθόνη ήταν ο παραγωγός Άρθουρ Τζέικομπς, του «Πλανήτη των Πιθήκων», που εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου, το 1971. Αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Το 1975 ο Χιλιανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Χοδορόφσκι ο οποίος είχε υψηλές βλέψεις, είτε προσεγγίσει ακόμα και τους Pink Floyd, αλλά τελικά έπεσε έξω οικονομικά πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Η… επική αποτυχία έγινε ντοκιμαντέρ από τον Frank Pavich το 2013.

Στις αρχές των 80s η ταινία υλοποιήθηκε επιτέλους με παραγωγό τον Ντίνο ντε Λαουρέντις και σκηνοθέτη τον Ντέιβιντ Λιντς. Ήταν, όμως, μία τεράστια αποτυχία, την οποία αποκήρυξε ο ίδιος ο Λιντς, ζητώντας να βγει το όνομά του από τους τίτλους της ταινίας. Άλλωστε, ο Ντε Λαουρέντις είχε παρέμβει μέχρι και στο μοντάζ, αλλάζοντας όσα είχε οραματιστεί ο Λιντς. Πλέον, η ταινία αυτή αποτελεί απλώς μία καλτ εκδοχή του Dune.

Κάπως καλύτερη ήταν η προσπάθεια να γίνει το Dune μίνι σειρά, αλλά όταν ο ίδιος παραγωγός θέλησε να την κάνει και ταινία, δεν τα κατάφερε.

Πολλές ακόμα αληθινές ιστορίες και κάποιες ακόμα στο όρια του μύθου ακολουθούν το Dune. Μόνο που τελικά η κατάρα έσπασε για τα καλά.

Το Dune του Βιλνέβ όχι απλά είναι μία τέλεια εκδοχή του βιβλίου, αλλά εξελίσσεται πλέον σε ένα κορυφαίο κινηματογραφικό project που θα συζητάμε για χρόνια.

Το 2021 έγινε η αρχή και παρά την καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των ηθοποιών το Dune 2 έρχεται με… φόρα και «σαρώνει» τις κριτικές.

Πέντε αστεράκια… παντού

Το δεύτερο μέρος της επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας Dune έχει λάβει πριν καν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς.

O Independent έδωσε στη νέα ταινία πέντε αστέρια και είπε ότι ήταν «όπως καμία άλλη υπερπαραγωγή που υπάρχει». Η κριτικός Clarisse Loughrey σημειώνει ότι η ταινία ήταν η «απόλυτη ανταμοιβή για το μεγάλο στοίχημα του 2021, όταν ο Βιλνέβ επέλεξε να διασκευάσει το μισό από το θεμελιώδες μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα γυριστεί ποτέ ένα sequel».

Ο David Fear από το Rolling Stone είπε ότι η δεύτερη ταινία διάρκειας σχεδόν τριών ωρών «μοιάζει με ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας» και είναι «μεγαλύτερη, πιο τολμηρή και καλύτερη από το πρώτο μέρος».

Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Paul Atreides (Σαλαμέ) με την Chani (Ζεντάγια) και τους ανθρώπους της ερήμου Fremen που αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο εχθρικό στρατό.

Ο Σαλαμέ μαθαίνει να επιβιώνει στον άγονο πλανήτη της ερήμου και αναζητά εκδίκηση από τους συνωμότες που κατέστρεψαν την οικογένειά του.

Η κριτική του Hollywood Reporter επιδοκίμασε την ερμηνεία του Σαλαμέ και σημείωσε ότι «περνάει από την αγορίστικη αθωότητα της πρώτης ταινίας σε μια πιο σκοτεινή, πιο περίπλοκη περσόνα».

Η κριτική τεσσάρων αστέρων του Guardian επαίνεσε τη σκηνοθεσία του Βιλνέβ και σημειώνει ότι «είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς κάποιον να το κάνει καλύτερα».

Ο κριτικός της εφημερίδας Peter Bradshaw επαίνεσε επίσης τον κινηματογραφιστή Greig Fraser, τον σχεδιαστή παραγωγής Patrice Vermette και τον συνθέτη Hans Zimmer που «μας έδειξαν έναν ολόκληρο δημιουργημένο κόσμο, ένα ξεχωριστό και πλέον αλάνθαστο σύμπαν».

Μια κριτική τεσσάρων αστέρων από τους FT σημειώνει ότι η ταινία είναι ένα «θέαμα XXL» με «επική αισθητική και ανθρώπινο δράμα».

Η δεύτερη ταινία επέκτεινε το καστ της και καλωσόρισε τη Florence Pugh και τον Austin Butler, τους οποίους το Empire αποκάλεσε «MVP των νεοφερμένων".

Βρέθηκε και ένας δυσαρεστημένος

Πάντα, υπάρχει βέβαια και κάποιος που θα «γκρινιάξει». Ο Ντέιβιντ Έρλιχ του IndieWire δεν πείστηκε τόσο από την ταινία. Τη χαρακτήρισε ως ένα «ιλιγγιώδες έπος που δυσκολεύεσαι να δεις».

«Η σχετική πυκνότητα του δράματος που έχει βάλει ο Βιλνέβ σε αυτήν την ταινία ξεφουσκώνει από μια παρόμοια άνοδο στη μεγαλοπρέπεια του θεάματος που την περιβάλλει», έγραψε ο Έρλιχ.

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

*Εμείς πάντως είμαστε ανυπόμονοι: Η ταινία «Dune: Μέρος Δεύτερο» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Στην Ελλάδα αναμένεται τον Μάρτιο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman