ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βρετανία: Mεγάλη πτώση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο δείχνει νεότερη μελέτη

Tweet
Share
Tweet
Share

Η βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου και των θεραπειών έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι μέσης ηλικίας σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του '90, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται την ίδια στιγμή και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Περισσότεροι άνθρωποι μέσης ηλικίας νοσούν από καρκίνο, αλλά λιγότεροι είναι εκείνοι που πεθαίνουν εξαιτίας του χάρη στη βελτιωμένη ανίχνευση και την καλύτερη θεραπεία, σύμφωνα με νεότερη έρευνα.

Τα ευρήματα είναι «θετικά και καθησυχαστικά» για τα άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα καρκίνου όπως υπογραμμίζεται στη British Medical Journal, η οποία δημοσίευσε την εργασία.

Τα περιστατικά καρκίνου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ναι μεν αυξήθηκαν μεταξύ 1993 και 2018, σύμφωνα με το Cancer Research UK (CRUK), το οποίο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μελέτη. Ωστόσο, ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που πεθαίνουν από τη νόσο μειώθηκε κατά 37% και 33% αντίστοιχα κατά την ίδια 25ετία.

Μειωμένοι στο μισό οι θάνατοι από καρκίνο του τράχηλου της μήτρας

Το συνολικό ποσοστό θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ατόμων μέσης ηλικίας μειώθηκε σε όλη αυτή την περίοδο και για 17 από τους 23 κοινούς τύπους που μελετήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία ήταν η πρώτη βρετανική μελέτη που εξέτασε τις τάσεις των συνεπειών και της θνησιμότητας της νόσου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, το ποσοστό θανάτου των γυναικών από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε κατά 54,3%. Η CRUK δήλωσε ότι η ευρεία λήψη του εμβολίου HPV και η βελτίωση του προληπτικού ελέγχου συνέβαλαν συνδυαστικά «στην πρόληψη του καρκίνου και στη διακοπή της νόσου εν τη γενέσει της».

Ομοίως, το ποσοστό θνησιμότητας για τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώθηκε κατά 53,2% στους άνδρες και κατά 20,7% στις γυναίκες, χάρη στο γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν. Το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε επίσης για τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, πιθανότατα επειδή ο προληπτικός έλεγχος γι' αυτούς σήμαινε ότι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονταν σε προγενέστερο στάδιο, επιτρέποντας ταχύτερη θεραπεία.

Κοντά στο 60% η αύξηση των διαγνώσεων για τους άνδρες

Το CRUK συνεργάστηκε για την έρευνα με εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds και το University College του Λονδίνου, καθώς και από τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας. Ανέλυσαν στοιχεία καταγραφής του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληθυσμιακά δεδομένα που φτάνουν μέχρι το 1993 για να εντοπίσουν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα νέα ευχάριστα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα μέσης ηλικίας αυξήθηκε κατά 57% στους άνδρες και κατά 48% στις γυναίκες. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση του καρκίνου του προστάτη και του μαστού, των πιο συχνών καρκίνων στους άνδρες και στις γυναίκες.

Υπήρξαν ακόμη ετήσιες αυξήσεις τουλάχιστον 2% για τέσσερις τύπους της νόσου, δηλαδή τον καρκίνο του ήπατος, το μελάνωμα, τον καρκίνο του στόματος και τον καρκίνο των νεφρών.

Η CRUK απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιών 35 έως 69 ετών στον αυξανόμενο πληθυσμό και στους «παράγοντες του τρόπου ζωής», ιδίως στην παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ και την έκθεση στον ήλιο.

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman