ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο παγκόσμιος χάρτης της ευτυχίας για το 2023 – Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες;

Tweet
Share
Tweet
Share

Χωρίς να προκαλεί πλέον έκπληξη, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται πάλι οι Φινλανδοί. Αρκετά χαμηλότερα η Ελλάδα, με τη θέση της να αλλάζει ανάλογα με το ηλικιακό γκρουπ των ερωτηθέντων.

Το 2012, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 20ή Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, η οποία από τότε εορτάζεται κάθε χρόνο. Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για μια «πιο περιεκτική, δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης που προάγει την ευτυχία και την ευημερία όλων των ανθρώπων».

Ταυτόχρονα κάθε χρόνο διενεργείται μία έρευνα με βάση την οποία διαπιστώνεται πόσο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους είναι οι πολίτες σε κάθε χώρα για να προκύψει στη συνέχεια η αντίστοιχη κατάταξη. Πάντα το χάσμα που χωρίζει τις δυτικές βιομηχανικές χώρες, δηλαδή τις πλουσιότερες και τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, δηλαδή τις φτωχότερες και συχνά σε εμπόλεμη συνθήκη, είναι εμφανές. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται η κατάταξη της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία στηρίζεται περισσότερο στο πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας υποκειμενικά την ευτυχία και όχι σε αντικειμενικές παραμέτρους. Σε παράγοντες δηλαδή όπως το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το προσδόκιμο ζωής ή η ποιότητα του κοινωνικού συστήματος. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτά αναλύονται ως «υποστηρικτικοί παράγοντες» αλλά δεν επηρεάζουν τη βαθμολογία.  

Προκειμένου να χαρτογραφηθεί η ικανοποίηση, αλλά κι η δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων στις 143 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την τρέχουσα καθημερινότητά τους σε μια κλίμακα με άριστα το δέκα.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα της Statista (γερμανική διαδικτυακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στη συλλογή και οπτικοποίηση δεδομένων), η Φινλανδία (7.74), η Δανία (7.58) και η Ισλανδία (7.53) είναι οι χώρες με τους πιο ικανοποιημένους κατοίκους σύμφωνα με τους υπολογισμούς που αφορούν το διάστημα 2021-2023, ενώ οι τρεις χαμηλότερες βαθμολογίες εντοπίζονται στους κατοίκους του Λεσότο (3.19), του Λιβάνου (2.71) και του Αφγανιστάν (1.72). Η Ελλάδα (5.93) κατατάσσεται στην 64η θέση μεταξύ των 143 χωρών, μία θέση πάνω από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μία θέση κάτω από την επίσης βαλκανική Κροατία. Αρκετά ψηλότερα, στην 50η θέση, βρίσκεται η Κύπρος (6.06), μία θέση πάνω από την Ιαπωνία και μια θέση κάτω από το Καζακστάν.

31948

Παράγοντας που καθορίζει τις απαντήσεις προκύπτει ότι είναι και η ηλικία. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία οι ηλικιωμένοι δηλώνουν σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους νέους, ενώ στην Πορτογαλία και την Ελλάδα συμβαίνει το αντίστροφο.

Ειδικότερα στις ηλικίες έως και 30 ετών, η Ελλάδα με 6.50 σκαρφαλώνει στην 53η θέση, δύο θέσεις κάτω από την Κύπρο (6.52) και δύο θέσεις πάνω από την Ισπανία (6.46). Αντιθέτως στις ηλικίες άνω των 60, η Ελλάδα υποχωρεί στην 67η θέση (5.53), καταλήγοντας δέκα θέσεις χαμηλότερα από την Κύπρο (5.66).

Αντιστοίχως, στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, η Λιθουανία, το Ισραήλ και η Σερβία καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις για τις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman