ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι συμβαίνει με τις αλεπούδες; Η ΑΝΙΜΑ δέχεται κλήσεις για βοήθεια καθημερινά

Tweet
Share
Tweet
Share

Τουλάχιστον ένα τηλέφωνο και ένα-δύο sms την ημέρα δέχεται για αλεπούδες μέσα σε αστικό ιστό η ΑΝΙΜΑ, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής.

Όπως αναφέρει οι αλεπούδες έχουν εγκατασταθεί εδώ και μια πενταετία σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη και στην καρδιά της Αθήνας, όπως και στα γύρω προάστια. Το γεγονός δεν είναι όμως ευρύτερα γνωστό, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να ξαφνιάζεται όταν τις συναντά.

Αλεπού εμφανίζεται στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη. Αλλά και στη Δραπετσώνα, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο. Όπως και στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία. Και, βεβαίως, αλεπούδες έχουν εμφανιστεί ακόμη στην Πεύκη, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στη Βάρη, στη Γλυφάδα.

Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στην ΑΝΙΜΑ ζητούν από τα μέλη της να πιάσουν τις αλεπούδες και να τις μεταφέρουν στο «φυσικό τους περιβάλλον», δηλαδή στο βουνό, στο δάσος, ή κάπου μακριά από την πόλη.

«Συνήθως ανησυχούν για την ασφάλεια των αλεπούδων και για την υγεία τους, μιας και πολλές φαίνεται να ταλαιπωρούνται από δερματοπάθειες. Υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν για τις γάτες που φροντίζουν. Είναι αλήθεια ότι οι αλεπούδες μπορούν να φάνε μικρά γατάκια», τονίζει η ΑΝΙΜΑ.

Από την άλλη μια υγιής και εύρωστη αλεπού είναι σχεδόν αδύνατο να πιαστεί. «Αλλά δεν έχει και νόημα να συλληφθεί, γιατί αν τη μεταφέρουμε στην Πάρνηθα, πχ, θα ξανακατέβει στην πόλη, αν προλάβει πριν τη φάνε οι λύκοι και οι αγέλες των σκύλων που κυκλοφορούν εκεί». 

Στην περίπτωση που είναι πράγματι καταβεβλημένη η αλεπού ή τραυματισμένη, τότε πράγματι, χρειάζεται παρέμβαση. Θα πρέπει όμως να συνηθίσουμε «ότι οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε "αστικά" ζώα σε όλη την Ευρώπη».

Αρκετοί άνθρωποι που παίρνουν τηλέφωνο την ΑΝΙΜΑ δεν δέχονται την παραπάνω εξήγηση. Καταγγέλλουν ότι δεν κάνει τη δουλειά της κι ότι εξαιτίας της απροθυμίας της να παρέμβει κινδυνεύουν τα γατάκια της εκάστοτε περιοχής.

«Δυστυχώς κάποιες φορές οι αλεπούδες ίσως να φάνε και γατάκια, αν και συνήθως τρώνε μαζί με αυτά τις τροφές που αφήνουν οι φιλόζωοι. Αλλά και τα γατάκια τρώνε πουλάκια, μόνο που δεν βλέπουμε τους καταγγέλλοντες να ανησυχούν το ίδιο».

alepou

Στο κάτω-κάτω οι πολίτες που αγανακτούν από την παρουσία των αλεπούδων στη γειτονιά τους θα μπορούσαν να απευθυνθούν στις δασικές υπηρεσίες. «Και όχι σε μια εθελοντική, μη κρατική οργάνωση που λειτουργεί ως νοσοκομείο άγριων ζώων».

«Τις περισσότερες φορές οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν στο τέλος», αναφέρει η ΑΝΙΜΑ στην ανακοίνωσή της.

Χαρακτηριστική υπήρξε η απάντηση μιας κυρίας στη σχετική ανάρτηση:

«Έχω βίντεο που η αλεπού τρώει ξηρά τροφή των γατιών που φροντίζω και στο ένα μέτρο τρώει μαζί της και ένα γατάκι τριών μηνών! Και ούτε που του δίνει σημασία! Και όλα αυτά σε χωριό του Ταϋγέτου, μέσα στο δάσος δηλαδή που η εύρεση τροφής ίσως είναι πιο δύσκολη! Ναι ίσως φάει κάποιο γατάκι, στην περίπτωση όμως που πεινάει και δεν βρίσκει να φάει! Αν και όταν βρίσκεται η μαμά του εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσει έτσι να την πέσει στα παιδιά της!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman