ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ρόδος Pass: Μπερδεμένοι με την ελληνική γραφειοκρατία οι τουρίστες που δικαιούνται το voucher

Tweet
Share
Tweet
Share

Έως και 25.000 παραθεριστές, κυρίως Βρετανοί, περιμένουν στην ουρά, αγνοώντας τις ακριβείς διαδικασίες, προκειμένου να πάρουν τα voucher που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση από πέρυσι για εκείνους που απομακρύνθηκαν από το νησί των δωδεκανήσων εξαιτίας των πυρκαγιών.

Με ρεπορτάζ του ο Guardian επισημαίνει το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να περάσει για να υπάρξει νεότερη ενημέρωση σε σχέση με την υλοποίηση του μέτρου, όπως και στα γραφειοκρατικά προβλήματα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία.

«Το πρόγραμμα έχει μπει σε εφαρμογή, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός», δήλωσε από τη μεριά του στον Guardian ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής. «Ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, κυρίως, νομίζω, επειδή είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι άνθρωποι που διέμεναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών του Ιουλίου θα μπορούν να εξαργυρώσουν ηλεκτρονικά κουπόνια αξίας έως και 500 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων διαμονής μιας εβδομάδας. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: από τώρα έως τις 31 Μαΐου και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η ανταπόκριση είναι ήδη μεγάλη, λένε οι υπηρεσίες τουρισμού στη Ρόδο, με περισσότερους από 5.000 παραθεριστές να έχουν εγγραφεί στο μητρώο δικαιούχων του προγράμματος. «Όποιος διέμενε σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές είναι δικαιούχος», δήλωσε ο Γιάννης Παπαβασιλείου, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων του νησιού. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και μας είπαν ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο».

Δήλωσε ότι η αποζημίωση θα αντιστοιχεί στο ποσό που οι πελάτες κατέβαλαν αρχικά στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ. «Θα ισχύει μόνο για ξενοδοχεία, όχι για ιδιωτικά καταλύματα τύπου Airbnb. Στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα τηρεί την υπόσχεσή της να αποζημιώσει όλους εκείνους που έχασαν τις διακοπές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής».

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αρχικά την πρωτοβουλία στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV, λίγες ημέρες αφότου χιλιάδες αποκλεισμένοι παραθεριστές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους καθώς μαίνονταν οι πυρκαγιές.

Οι περισσότεροι από αυτούς που επιβιβάστηκαν σε πτήσεις επαναπατρισμού ήταν Βρετανοί.

Μια Βρετανίδα που σχεδιάζει να κάνει χρήση της προσφοράς μαζί με τον σύντροφό της είναι η Sara van Oostrum. Από πέρυσι που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρωτοβουλία, η Van Oostrum έστειλε μηνύματα στον ταξιδιωτικό της πρακτορείο και μόλις πρόσφατα κατάφερε να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κουπόνι. Έχει μπερδευτεί με τους όρους της παροχής, όπως ποια ξενοδοχεία θα είναι διαθέσιμα, αν θα λάβει δωρεάν ταξίδι ή έκπτωση και αν καλύπτει τα παιδιά.

Ανεξαρτήτως των όρων η κόρη τους πάντως δεν πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς αισθάνεται ψυχικά τραυματισμένη από την εμπειρία. «Εκείνη τη στιγμή νομίζαμε ότι αντιμετώπισε πολύ καλά την κατάσταση, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα και βγαίνει αυτό που έχουν αργότερα - δεν θέλει να επιστρέψει», είπε.

Τον περασμένο Αύγουστο, η οικογένεια απομακρύνθηκε από ένα ξενοδοχείο που γέμισε με καπνό, με αποτέλεσμα να τους δοθούν μάσκες και υγρές πετσέτες για να μην τον εισπνεύσουν, πριν περπατήσουν για τέσσερις ώρες μέσα στη ζέστη μέχρι να φτάσουν σε ένα άλλο ξενοδοχείο, από το οποίο επίσης απομακρύνθηκαν καθώς περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Πέρασαν τη νύχτα σε ένα πάτωμα και την επόμενη ημέρα έμαθαν ότι έπρεπε να περιμένουν τρεις ημέρες για να βρεθεί πτήση ώστε να επιστρέψουν.

Το ζευγάρι ανέφερε ότι είχε «ανάμεικτα συναισθήματα» σχετικά με το αν θα επέστρεφε στο ξενοδοχείο και την παραλία που έμενε. «Μάλλον θα προτιμούσαμε να μείνουμε κάπου αλλού στο νησί για να ξεπεράσουμε την όλη εμπειρία», είπε, προσθέτοντας: «Θέλουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν, πράγμα που είναι ωραίο. Θα δεχτούμε την προσφορά και θα ξοδέψουμε χρήματα στο νησί».

Παρόλο που πολλοί Βρετανοί παραθεριστές επισκέπτονται τη Ρόδο μέσα από τουριστικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων των Jet2, TUI και Thomas Cook, για να λάβουν τα voucher καλούνται να έρθουν σε επαφή απευθείας με τις ελληνικές αρχές.

Η TUI δήλωσε ότι οι πελάτες της θα πρέπει να επικοινωνήσουν μεμονωμένα με την ελληνική κυβέρνηση μέσω διαδικτύου, ενώ η Thomas Cook δήλωσε ότι τη διαδικασία διαχειρίζονται το ελληνικό τουριστικό γραφείο, οι αρχές της Ρόδου και οι συμμετέχοντες ξενοδόχοι και όχι η ομάδα της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman