ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ιστορία των πρώτων σέλφι που βγήκαν μπροστά από καθρέφτη

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα ζευγάρι κάθεται μπροστά από καθρέφτη, ποζάρει με χαμόγελο και βγάζει σέλφι, απαθανατίζοντας τη στιγμή. Σήμερα είναι κάτι μάλλον το σύνηθες. Το 1920 όμως, όταν έβγαινε η αντίστοιχη φωτογραφία στην Ιαπωνία, αποτελούσε μια σπάνια και πρωτότυπη έμπνευση.

Η φωτογραφία του ζευγαριού κατάφερε και διασώθηκε παρότι πέρασε κοντά ένας αιώνας και κάθε τόσο γίνεται σήμερα viral από κόσμο που την εντοπίζει και την ανεβάζει. Ο καθρέφτης μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα μέσα της εποχής, καθώς σε αυτόν αντανακλάται η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιείται. Ταυτόχρονα είναι διακριτός ο ενθουσιασμός, καθώς τότε δεν ήταν αυτονόητη η δυνατότητα να βγάλει κανείς φωτογραφία κι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διέθεταν δική τους κάμερα.

Η ιστορία των σέλφι μέσω της χρήσης του καθρέφτη έχει τις ρίζες της ωστόσο ακόμη παλαιότερα. Θα πρέπει να ανατρέξουμε στο ακόμη πιο μακρινό 1839 και στις προσπάθειες του Αμερικανού Robert Cornelious, πρωτοπόρου της φωτογραφίας.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ασιθιανάκης φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας ο Cornelius λόγω οικογενειακής παράδοσης είχε μεγάλη εμπειρία στην επαργύρωση των μετάλλων. Έτσι κατάφερε να φτιάξει αρκετά πιο ευαίσθητες πλάκες δαγκεροτυπίας (πρώιμη φωτογραφική διαδικασία) από αυτές που πουλούσαν οι Γάλλοι κατασκευαστές ήδη από τους πρώτους μήνες της καινούργιας εφεύρεσης και αυτό του επέτρεψε να μπορεί να τραβάει φωτογραφίες με μικρούς χρόνους έκθεσης στο χέρι.

Σύμφωνα με τις περιγραφές ο Cornelius έστησε τη μηχανή του στην αυλή του καταστήματος που διατηρούσε η οικογένειά του στη Φιλαδέλφεια και έτρεξε να μπει στο κάδρο, όπου παρέμεινε για ένα λεπτό πριν καλύψει το φακό. Στο πίσω μέρος της πλάκας έγραφε: «Η πρώτη φωτεινή εικόνα που τραβήχτηκε ποτέ. 1839».

s1

Σε ό,τι αφορά τον όρο σέλφι χρησιμοποιήθηκε, όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Ασιθιανάκης, για πρώτη φορά το 2002 σε ένα αυστραλιανό forum και το 2003 ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς από το Oxford Dictionaries.

«Τα λεξικά πάνω κάτω μας ορίζουν ως σέλφι την φωτογραφία που τραβάει κάποιος τον εαυτό του, συνήθως με ένα κινητό τηλέφωνο ή μια διαδικτυακή κάμερα και την ανεβάζει σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλα αυτά ο όρος ήταν γνωστός στην φωτογραφία για δεκαετίες (αν εξαιρέσεις τα κοινωνικά δίκτυα) ως αυτοπορτραίτο (self portrait) και είναι αρκετοί οι φωτογράφοι που ασχολήθηκαν με αυτό το δύσκολο είδος φωτογραφίας ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Ενώ είναι πολλοί περισσότεροι οι φωτογράφοι που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό του να συμπεριλάβουν τον εαυτό τους σε μια φωτογραφία, φωτογραφίζοντας έστω τη σκιά τους ή ένα τμήμα του σώματος τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman