ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΚΤ: Δύσκολη η πρόσβαση των ελληνικών ΜμΕ σε χρηματοδότηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν περαιτέρω βελτίωση στη διαθεσιμότητα εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς και αύξηση της προθυμίας των τραπεζών να διαθέσουν δάνεια, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Μάλιστα, το ποσοστό των ΜμΕ που παρουσιάζουν ως κυρίαρχη ανησυχία την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μειώθηκε στο 30% από 34% στην προηγούμενη έρευνα.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι μόλις 7%, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 11%.

Η ΕΚΤ αναφέρει ακόμα ότι στην Ελλάδα, η διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων περιορίστηκε περαιτέρω, καθώς το 38% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (από 28% στην προηγούμενη έρευνα) ανέφερε την παρουσία αυξημένων δυσκολιών στην πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι μικρομεσαίες της Ευρωζώνης αναφέρουν επίσης αύξηση του τζίρου τους με την εξαίρεση της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες στην Ελλάδα ανέφεραν περαιτέρω επιδείνωση του τζίρου τους σε καθαρούς όρους (-29% από -18% στην προηγούμενη έρευνα). Στη Γερμανία το 29% των επιχειρήσεων ανέφερε αυξημένο τζίρο, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 27% και στην Ιταλία στο 8%.

Η έρευνα αφορά την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2015. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 26 Οκτωβρίου με δείγμα 11.226 επιχειρήσεων εκ των οποίων οι 10.238 (91%) είχαν λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman