ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βερολίνο: «Εικασίες» τα περί κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου-Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Ως «εικασίες» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

 

«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Τι ανέφερε το προσχέδιο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα

Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων που αποκάλυψε χθες η αυστριακή εφημερίδα Der Standard και το οποίο αναφέρει ότι αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε, μετά το πέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Στο προσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη φύλαξης των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

«Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed», αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο ελληνικό έδαφος».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman