ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τρομοκρατία Κων/πολη: Λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο Ατατούρκ-36 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες (upd)

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο τρόμος επέστρεψε και πάλι στην Πόλη. Τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί και οι τραυματίες από τις τρεις εκρήξεις που αιματοκύλησαν το σημείο της επίθεσης.

Ακόμη ένα μακελειό βυθίζει στο πένθος την Κωνσταντινούπολη. Την ώρα που ο Ερντογάν κινείται δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα και εξομαλύνει τις σχέσεις του με Ισραήλ και Ρωσία, ένα λουτρό αίματος πανομοιότυπο με εκείνο του περασμένου Μαρτίου στις Βρυξέλλες έρχεται να σοκάρει την τουρκική και παγκόσμια κοινή γνώμη. Μια τρομοκρατική επίθεση από τρεις καμικάζι αυτοκτονίας, οπλισμένους με Καλάσνικοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Ήδη έχουν εκφραστεί οι φόβοι πως μπορεί τα θύματα να είναι πάνω από 50.

Ο επίσημος απολογισμός είναι 33 νεκροί (36 μαζί με τους δράστες) και 147 τραυματίες. Η επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μοιάζει με εκείνη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στις 22 Μαρτίου 2016. Καμικάζι αυτοκτονίας, που αυτή τη φορά ήταν οπλισμένοι και με Καλάσνικοφ, επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης (28.06.2016). Το Ατατούρκ είναι το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ευρώπης και αυτή ήταν από τις αιματηρές επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία.

Το μακελειό που συγκλονίζει την Κωνσταντινούπολη

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια το θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η επίθεση αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21:22 το βράδυ της Τρίτης (28/6). Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.

Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτή, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι τρεις δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.

Οι δράστες αρχικά προσπάθησαν να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου της εισόδου, αλλά όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, άρχισαν να πυροβολούν.

Στο βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου φαίνεται ένας από τους δράστες, με το όπλο στα χέρια, να στοχεύει πολίτες που τρέχουν να σωθούν λίγο πριν ένας αστυνομικός τον πυροβολήσει και πέσει νεκρός.

Οι εικόνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη έκρηξη ήταν σκηνές απόλυτου χάους. Πτώματα και τραυματίες παντού. Σειρήνες ασθενοφόρων και ουρλιαχτά τρόμου. Ακολουθεί η δεύτερη έκρηξη...

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων της, μέχρι τις 08:00 σήμερα το πρωί, τοπική ώρα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman