ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τράπεζες: Έρχονται τεκτονικές αλλαγές, νέα σχήματα, επιχειρηματικές ανακατατάξεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Ραγδαίες διεργασίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, που ξεκινούν από τις «μεγάλες» ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΘΝΙΚΗ και φτάνουν μέχρι το ΤΧΣ και την Attica Bank.

Μάλιστα, πέρα από την παραίτηση Σάλλα από την προεδρία του ομίλου της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τις επικείμενες αλλαγές στην ΕΤΕ ή τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην Attica, το «ξήλωμα» της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, παρά τη θετική αξιολόγηση του έργου του, έκανε στους περισσότερους αντιληπτό ότι ο έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει χαθεί από τα ελληνικά χέρια, αφού ακόμη και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το όργανο ελέγχου και συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, το οποίο μάλιστα συστάθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, οι επιλογές θα αποφασίζονται από το… εξωτερικό.

Αναφορικά με τα… καθαρά τραπεζικά κριτήρια (και όχι με τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις επιδιώξεις των ξένων funds μετόχων), στο σκεπτικό του εποπτικού μηχανισμού SSM οι αλλαγές υπαγορεύονται από τον σωρευμένο όγκο των «κόκκινων» δανείων, ύψους 110 δισ. ευρώ και ιδίως από τον ρόλο – «κλειδί» της αναδιάρθρωσης, κεφαλαιακής και λειτουργικής, των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Από τη μία πλευρά, ο SSM εκτιμά ότι οι τράπεζες δεν φάνηκαν διατεθειμένες να «κόψουν τον ομφάλιο λώρο» που τις έδενε με επιχειρηματίες και πολιτικούς, εξέλιξη που δεν αντιμετώπιζε άμεσα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, με πρόσφατη αυτήν του τέλους 2015, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική Οικονομία, κι ενώ εσχάτως έντονη επανέρχεται η ανησυχία για την ανάγκη μίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που θα έχουν πρώτα εξυγιάνει.

Από την άλλη πλευρά, τα κίνητρα των προωθούμενων αλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό μάνατζμεντ, δεν είναι μόνο… τεχνοκρατικά. Με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους ελληνικές τράπεζες πέρασαν ουσιαστικά στα χέρια ξένων funds, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για καιροσκόπους επενδυτές που είδαν στις ελληνικές τράπεζες την ευκαιρία να βγάλουν γρήγορα κέρδη από τη διαχείριση της πίτας των «κόκκινων» δανείων.

Προσεχώς, οι διαχειριζόμενοι τα «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν και το «πάνω χέρι» στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων και τη διοίκησή τους. Έτσι θα αλλάξει πλήρως ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, θα υπάρξει συγκέντρωση και μεγαλύτερα σχήματα στα οποία τον έλεγχο θα έχουν ξένα συμφέροντα. Η αναδιάταξη αυτή θα επηρεάσει και τον τραπεζικό χάρτη, καθώς νέα τραπεζικά σχήματα επενδυτικού χαρακτήρα θα κάνουν την εμφάνισή τους, απορροφώντας παλαιούς και αναδεικνύοντας νέα γενικά τραπεζιτών. 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman