ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ύφεση 0,7% στην ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε ύφεση παρέμεινε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο της χρονιάς, παρότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτές, αγορά, καθώς και ο πολιτικός κόσμος βρίσκονταν μέχρι τώρα σε αναμονή γι' αυτήν την κρίσιμη εκτίμηση της Αρχής, καθώς επρόκειτο για το πρώτο κρας τεστ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και μια πρώτη ένδειξη για το αν είναι εφικτός ο στόχος να περιοριστεί φέτος η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Εν τω μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο την εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο η ύφεση διαμορφώθηκε σε 0,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει σε ετήσια βάση υποχώρηση 0,75% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ σε τριμηνία μέτρηση.

Το αρνητικό πρόσημο της πορείας του ΑΕΠ εθεωρείτο άλλωστε σίγουρο από αναλυτές, λόγω μιας σειράς δυσμενών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως τα εξής που επισημαίνει η Eurobank σε ανάλυσή της:

  • Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο και, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44%
  • Οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%
  • Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016).
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.

Τα μόνα θετικά δείγματα ήταν αφενός τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών για τη βιομηχανική παραγωγή που κατέγραψε αύξηση 7,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016, κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 1,8%) και αφετέρου τα στοιχεία από τον τουρισμό που στο επτάμηνο κινήθηκε με άνοδο 6,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως εξακολουθεί να ελπίζει ότι η οικονομία θα πάρει «ανάσες» στο β' εξάμηνο, χάρη στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, και στο εξάμηνο αυτό τα βάρη είναι πολλά, λόγω των αρκετών φορολογικών υποχρεώσεων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Πηγή: reporter.gr
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman