ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς οι ψαράδες μπορούν να σώζουν πρόσφυγες;

Tweet
Share
Tweet
Share

Mέχρι σήμερα η ιστορία είναι γνωστή. Ταλαιπωρημένοι Σύριοι στοιβάζονται σε πλοία για να φύγουν μακριά από τον πόλεμο, ενώ οι βάρκες βυθίζονται και χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Άδοξα. Αθόρυβα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει πως τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν στη Μεσόγειο περίπου 3.770 άτομα.

 

Δεδομένου όμως ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια φυσική καταστροφή την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, δεχόμαστε πως υπάρχουν λύσεις ώστε να μη χάσουν τη ζωή τους άλλοι άμαχοι άνθρωποι και δεκάδες παιδιά. Δημοσίευμα του ozy.com προτείνει το κράτος να πληρώνει αλιείς στη Μεσόγειο –πολλοί από τους οποίους μπορεί έτσι κι αλλιώς να μην έχουν δουλειά- προκειμένου να φρουρούν τη θάλασσα και να βοηθούν στη διάσωση ανθρώπων, εάν αυτό χρειαστεί.

Δεκάδες ψαροκάικα αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένα σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος χωρίς να κάνουν τίποτα. Μήπως ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν; Σε κάποιες περιοχές ήδη γίνονται ανάλογες ενέργειες. Στη Λαμπεντούζα οι ψαράδες πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση των προσφύγων.

alieytiko2

Σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα πρέπει παράλληλα να φροντίσει ώστε να πληρώνει τα καύσιμα που χρειάζονται για τις βάρκες οι ψαράδες και εκείνοι να μην τα βάζουν από την τσέπη τους. Ένα πρόβλημα βέβαια που γεννάται εδώ, είναι πως ίσως κάποιοι επιτήδειοι αλιείς εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος τους για εμπορικούς λόγους, παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες που βρίσκονται σε βάρκες ανοιχτά του πελάγους χωρίς πραγματικά να έχουν ανάγκη.

Δεκάδες ψαροκάικα αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένα σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος

Η αλιεία στη Μεσόγειο έτσι κι αλλιώς βιώνει κρίση. Ένα μεγάλο μέρος της βιομάζας της θάλασσας ήδη έχει εξαφανιστεί, εξαιτίας της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής και των άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών αποκάλυψε πρόσφατα πως τα ιχθυοαποθέματα στη Μεσόγειο εξαντλούνται. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως η Ευρώπη εισάγει αλιεύματα εκτός των χωρικών της υδάτων.

Ας χρησιμοποιηθούν οι ψαράδες σαν ναυαγοσώστες, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Οι ευρωπαϊκές Αρχές θα μπορούσαν να πληρώσουν για την κατάρτισή τους ώστε να συνεργαστούν με την ακτοφυλακή. «Γνωρίζουμε τη θάλασσα και ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε», τόνισε ο Salvatore Martello, πρόεδρος του συλλόγου ψαράδων της Λαμπεντούζα. «Στην Ισπανία οι Αρχές χρηματοδοτούν τους ψαράδες για να πιάνουν τις μέδουσες. Οι πρόσφυγες είναι ένα πολύ σημαντικότερο θέμα», συμπλήρωσε.

Σίγουρα η πρόταση δε θα λύσει το προσφυγικό, δεν είναι άλλωστε αυτός ο στόχος της. Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, πολλοί αλιείς χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν υπάρχουν ψάρια. Γιατί να μη βοηθήσει ο ένας τον άλλον;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman