ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού πάει ο πλούτος του κόσμου;

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό!  Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - καθώς στη φρενίτιδα αυτού του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού των αγορών, οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, σύμφωνα με μια διεθνή ΜΚΟ.

Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο το εισόδημα των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, είπε η Oxfam σε μια έκθεση που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή", είπε με συγκρατημένη αγανάκτηση η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα.

Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο "κρύβονται" σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρώνονταν κανονικά οι φόροι που αντιστοιχούν, ένα ποσό της τάξης των 190 δις δολαρίων θα ήταν διαθέσιμο σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Σχολιάζοντας την εργασία του καθηγητή, η Oxfam είπε ότι 30% του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, προκαλώντας απώλειες της τάξης των 14 δις δολαρίων ετησίως μόνο από φοροδιαφυγή. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων για να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, συμπεραίνει στην έκθεσή της η οργάνωση.

"Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιες ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη", υπογραμμίζει η Μπιάνιμα. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί της; 

 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman