ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι ακριβώς παίζει στις αμερικανικές εκλογές;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ύστερα από μια μακρά προεκλογική διαδικασία που κράτησε επτά κουραστικούς μήνες, οι αμερικανοί- όσοι από αυτούς τέλος πάντων…- προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν την ή τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Φυσικά, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους… Ποτέ άλλοτε το δίλημμα δεν ήταν τόσο τραγικό. Να έχεις δηλαδή να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο υποψηφιότητες που η μια είναι χειρότερη από την άλλη. 

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένας άξεστος δισεκατομμυριούχος, ακροδεξιός μισογύνης και ξενοφοβικός, ένας αυτοδημιούργητος όλεθρος.

Στην πιθανότητα εκλογής του, ο πλανήτης κρατά την ανάσα του με δέος, αναλογιζόμενος τι μπορεί να συμβεί, όταν η διοίκηση της υπερδύναμης πέσει στα χέρια ενός ανίκανου ανθρώπου που δεν έχει αναστολές και σαφή αντίληψη για τα όρια του κόσμου και εισβάλλει στην πολιτική σκηνή με το απύθμενο θράσος της άγνοιας.

Στους αντίποδες, η επιλογή ακούει στο όνομα Χίλαρυ Κλίντον. Εντάξει, είναι γυναίκα και η προοπτική να αποκτήσουν οι ΗΠΑ την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο που προέρχεται μάλιστα από τους Δημοκρατικούς, θα ακουγόταν ιδιαιτέρως ελκυστική, αν δεν ήταν…αυτή που είναι. Μια χλωμή και χαμηλών δυνατοτήτων μετριότητα.

Το γεγονός πάντως, ότι η Χίλαρυ γνωρίζει καλύτερα από τον αντίπαλό της πως δουλεύουν τα τραστ των συμφερόντων που διαμορφώνουν τις εξωτερικές σχέσεις και την εσωτερική πολιτική της Υπερδύναμης, είναι μια εγγύηση συστημικής σταθερότητας που υποστηρίζει με αξιώσεις τη λογική του μικρότερου κακού.     

Αυτός είναι και ο λόγος που σύσσωμο το Χόλυγουντ και ο κόσμος της Σόου Μπιζ συντάχθηκε έστω απρόθυμα μαζί της σε αυτήν την πολωτική λασπομαχία, τρομάζοντας στο ενδεχόμενο να νικήσει ο αδιαβάθμητος Τραμπ.

Εξαίρεση, αυτή η γοητευτική και στα 70 της και ευφυής θεά Σούζαν Σάραντον, που δήλωσε στο BBC ότι κανείς από τους δυό δεν αξίζει την ψήφο της και ότι θα προτιμήσει τους Πράσινους, ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στη Β. Αμερική, λέγοντας με τον απλούστερο τρόπο:  «Είχατε μια γυναίκα πρωθυπουργό (σ.σ: Θάτσερ). Δεν ξέρω πώς αισθανθήκατε γι αυτό, αλλά εγώ δεν ψηφίζω με το αιδοίο μου». Άξια!..  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Wall Street Journal και του δικτύου NBC, έδιναν προβάδισμα στην Χίλαρυ, προγνωστικά που καταγράφηκαν και στην χθεσινή δημοσκόπηση του Bloomberg Politics και Selzer & Co, αλλά και της εταιρείας Rasmussen reports.

Στόχος η εξασφάλιση 270 εκλεκτόρων στο πολύπλοκο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ και «Πολιτείες Κλειδιά» (swing states), θεωρούνται οι: Οχάιο, Φλόριντα, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Κολοράντο, Αϊόβα, Νεβάδα και Νιου Χάμσαϊρ.

Από κει και πέρα ο Θεός να βάλλει το χέρι του. Γιατί οι άνθρωποι, δεν θα μπορούσαν να τα πάνε χειρότερα…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman