ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σαφάρι στην Αφρική; Όχι ευχαριστώ!..

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάθε χρόνο οι χιλιάδες τουρίστες διασχίζουν τη Ζιμπάμπουε για να δουν ελέφαντες, τσιτάχ και μυρμηγκοφάγους και για να θαυμάσουν τους καταρράκτες της Βικτωρίας. 

Τους επισκέπτες συνοδεύει ο Τζον Στίβενς, ο «καλύτερος οδηγός της Ζιμπάμπουε».

 

Οι επιχειρήσεις του Τζον Στίβενς, που αποκαλύφθηκαν μέσω των εγγράφων του γραφείου Mossack- Fonseca, στο σκάνδαλο των Panama papers που έχει και ελληνική πτυχή, αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός στην αφρικανική σαβάνα ελέγχεται από εταιρίες offshore, όπως η εταιρία Guided safari Africa Inc., με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα κέρδη υπολογίζονται στις 250 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Η εταιρία άνοιξε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο νησί Μαν και ελέγχεται από ένα τραστ της οικογένειας Στίβενς.

Η εταιρία του Στίβενς είναι μια από τις τουλάχιστον τριάντα offshore που δημιούργησε το γραφείο Mossack -Fonseca για τα σαφάρι στην Αφρική. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες έχουν επίσημη έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αλλά οι δραστηριότητές τους εκτείνονται στη Ναμίμπια, στη Μποτσουάνα, στη Ζιμπάμπουε μέχρι την Τανζανία και την Κένυα, αλλά και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 65 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη μαύρη ήπειρο το 2015. Όμως ελάχιστα από τα χρήματα του τουρισμού πήγαν στις τοπικές κοινότητες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Γκάμπριελ Ζούκμαν, στην Αφρική το 30% της περιουσίας των πλουσίων βρίσκεται σε offshore. Πρόκειται για 500 δισεκατομμύρια δολάρια που αφαιρούν από την κοινότητα 14 δισεκατομμύρια φορολογικά έσοδα. Ποσό που θα ήταν αρκετό για την εκπαίδευση όλων των παιδιών της Αφρικής και για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης 4 εκατομμυρίων παιδιών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman