ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο αγώνας επιβίωσης του Survivor

Tweet
Share
Tweet
Share


Το SURVIVOR αποτέλεσε πέρυσι ένα τηλεοπτικό φαινόμενο, καθηλώνοντας εκατομμύρια  τηλεθεατών όλων των ηλικιών. Φέτος δεν φαίνεται να έχει την ίδια απήχηση, πράγμα που οφείλεται στην δομή αλλά κυρίως στην εξοικείωση του κοινού με αυτό το είδος  παιχνιδιών.


       Έντεκα χρόνια είχε να εμφανιστεί το είδος αυτό στην ελληνική τηλεόραση, μέχρι πέρυσι που έκανε την εμφάνιση του το SURVIVOR, στον ΣΚΑΙ. Υπήρχε δηλαδή, μια απόσταση του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού με το είδος των reality επιβίωσης. Ειδικά για την νέα γενιά, η ανακοίνωση της επανέναρξης των SURVIVORS δημιούργησε έναν αιφνιδιασμό ως προς το αντικείμενο του πολυδιαφημιζόμενου προγράμματος. 
       Αθλητικές δραστηριότητες, ταύτιση με πρωταγωνιστές, παρουσία διάσημων παικτών, εξωτικοί τόποι, ήταν μερικά από τα στοιχεία που προσέλκυσαν το κοινό και κατέστησαν το SURVIVOR κύριο αντικείμενο συζήτησης για μικρούς και μεγάλους. Το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής επιτυχίας οφείλονταν στην άγνοια για αυτό καθαυτό το είδος και όχι για το περιεχόμενο του. Πέρα από τον ΣΚΑΙ και τα υπόλοιπα κανάλια πρόβαλλαν το παιχνίδι γεμίζοντας τα κενά των εκπομπών τους, αναγορεύοντας τους παίχτες σε ήρωες και διασημότητες της διπλανής πόρτας. Η καθημερινή τριβή όμως με το παιχνίδι σταδιακά επέφερε την εξοικείωση και συνάμα την απομυθοποίηση του. Η γοητεία του καινούριου υπέκυψε στη φθορά της υπερθέασης. Η τεράστια επιτυχία οδήγησε το ΕΨΙΛΟΝ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ σε παρεμφερή παιχνίδια επιβίωσης με αποτέλεσμα να επέλθει κόπωση και να εξαφανιστεί η ανυπομονησία προσμονής του νέου «αυθεντικού» SURVIVOR, οπότε η έναρξη του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. 
        Η αλλαγή της δομής του παιχνιδιού ήταν ακόμη ένας παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση τηλεθέασης . Οι περυσινοί πρωταγωνιστές ετερόκλητοι αισθητικά, επαγγελματικά, ηλικιακά και κοινωνικά βοηθούσαν στην  ταύτιση διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.   Οι χαρακτήρες δημιούργησαν παθιασμένο κοινό κάνοντας τα μηχανάκια τηλεθέασης να παίρνουν φωτιά. Οι φετινές επιλογές υπέκυψαν σε στερεοτυπικούς κανόνες κάλλους, με αποτέλεσμα την απόσταση από το μέσο όρο και το κοινό αίσθημα. Πασαρέλα ομορφιάς, παρά ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων. Η προσθήκη πολλών αθλητών στο παιχνίδι -με σκοπό να ανεβάσει το επίπεδο απόδοσης-  εξάλειψε σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ παικτών χωρίς ιδιαίτερες αθλητικές αρετές.
      Τηλεοπτικά φαινόμενα σαν το SURVIVOR  αξίζει να τα ερευνήσουμε για να δούμε τί είναι αυτό που οδηγεί στην τηλεοπτική επιτυχία και υπεροχή και τί εντέλει είναι αυτό που τόσο σύντομα οδηγεί στην πτωτική πορεία ενός πετυχημένου προγράμματος. Μήπως επειδή  όλα εμπίπτουν στον κανόνα του εύκολου κορεσμού οι παραγωγοί και υπεύθυνοι των τηλεοπτικών προγραμμάτων πρέπει να γίνουν περισσότερο ευρηματικοί, γιατί έτσι και οι ίδιοι θα ωφεληθούν και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περάσει την ώρα του ευχάριστα μπροστά στους δέκτες ;

Ζαφείρης Κωνσταντινίδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman