ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος: έχουνε κιόλας φάει.» - Μπέρτολτ Μπρεχτ

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ήταν ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1898 στη Βαυαρία. Σε ηλικία είκοσι χρόνων ξεκίνησε να γράφει διάφορα μονόπρακτα και εργαζόταν ως κριτικός θεάτρου στην αριστερή εφημερίδα Volkswillen. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’20, μέσα από τα έργα του, ο Μπρεχτ έγινε γνωστός για τη μαρξιστική του ιδεολογία.

 

Ήταν ο κύριος υποστηρικτής του επικού θεάτρου. Σκοπός του στα έργα του ήταν το κοινό να υιοθετήσει μια προοπτική για να αναγνωρίσει την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση. Να κινητοποιηθεί για να φέρει την αλλαγή στη ζωή του. Για το σκοπό αυτό, ο Μπρεχτ χρησιμοποίησε τεχνικές που υπενθύμιζαν στον θεατή ότι το έργο είναι μια αναπαράσταση της πραγματικότητας και όχι η πραγματικότητα.

Η σύγχρονη ανησυχία του Μπρεχτ για το δράμα-ως-μέσον, οδήγησε στη βελτίωση της “επικής μορφής” του δράματος. Επίσης, έφερε μία σειρά από νέες τεχνικές όπως η άμεση επικοινωνία του ηθοποιού με το κοινό, ο έντονος φωτισμός της σκηνής, η χρήση τραγουδιών για τη διακοπή της δράσης, οι επεξηγηματικές πινακίδες, η μεταφορά του κειμένου στο τρίτο πρόσωπο ή σε παρελθοντικό χρόνο στις πρόβες κ.ά. Επιπλέον, με την Όπερα της Πεντάρας επηρέασε σημαντικά το μιούζικαλ.

Έγραψε εκατοντάδες ποιήματα, χρησιμοποιώντας την ποίησή του για να επικρίνει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των Ναζί και της γερμανικής μπουρζουαζίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman