ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Κανόνας πρώτος: ποτέ μη χάνεις λεφτά. Κανόνας δεύτερος: ποτέ μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα». - Γουώρεν Μπάφετ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

O Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett) είναι αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του 20ου και του 21ου αιώνα, έχοντας πολλάκις αψηφήσει τις επικρατούσες επενδυτικές τάσεις, για να συγκεντρώσει μία προσωπική περιουσία που φθάνει τα 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια (4ος στη Λίστα Φορμπς με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2020). Δικαίως τον αποκαλούν «Ο Μάντης της Ομάχα».

Ο Γουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1930 στην Ομάχα της πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Γιος του χρηματιστή και πολιτικού Χάουαρντ Μπάφετ, σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια της Νεμπράσκα και Κολούμπια. Το 1956 επέστρεψε στην Ομάχα και το 1965 ανέλαβε τον έλεγχο της κλωστοϋφαντουργίας Berkshire Hathaway, μετατρέποντάς τη στο βασικό επενδυτικό του όχημα μέχρι σήμερα. Από τη δεκαετία του ‘60 έως τη δεκαετία του ‘90 η μετοχή της Berkshire Hathaway παρουσίαζε αύξηση κατά 28% ετησίως, όταν οι μέσες τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονταν δημοσίως αυξάνονταν κατά περίπου 11%.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, ο Μπάφετ έκανε μία σειρά συμφωνιών που, αν και αμφισβητήθηκαν τότε, αποδείχθηκαν εξαιρετικά κερδοφόρες. Τον Σεπτέμβριο του 2008 επένδυσε 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Goldman Sachs Group και τον επόμενο μήνα επένδυσε 3 δισ. δολάρια στην General Electric. Το Νοέμβριο του 2009 ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας σιδηροδρόμων Burlington Northern Santa Fe (BNSF) αντί 26 δισ. δολαρίων.

Το 2011 ο Γουόρεν Μπάφετ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το ανώτατο πολιτικό παράσημο των ΗΠΑ, από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.