ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Ο άνδρας ορίζει τον εαυτό του ως ανθρώπινο ον και η γυναίκα ως θηλυκό. Όταν συμπεριφέρεται ως ανθρώπινο ον, λέγεται ότι μιμείται τον άνδρα» - Σιμόν ντε Μποβουάρ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ (9 Ιανουαρίου 1908 – 14 Απριλίου 1986) είναι η γνωστότερη φεμινίστρια του 20ου αιώνα. Το βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο» υπήρξε σταθμός για το φεμινιστικό κίνημα στην Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλεγόταν για χρόνια στη λίστα του Βατικανού με τα απαγορευμένα αναγνώσματα.

«Είναι ενοχλητικό όταν κατά τη διάρκεια μίας αόριστης συζήτησης ακούμε έναν άντρα να λέει: σκέφτεσαι έτσι επειδή είσαι γυναίκα», γράφει στο βιβλίο. «Γνωρίζω ότι η μόνη μου άμυνα είναι να απαντώ: “σκέφτομαι έτσι επειδή αυτή είναι η αλήθεια”. Με αυτήν την απάντηση μειώνω την υποκειμενικότητα της άποψής μου που θεωρείται δεδομένη λόγω του φύλου μου. Δεν θα είχε νόημα κι εγώ να απαντήσω: “κι εσύ σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεσαι επειδή είσαι άντρας”, διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να είσαι άντρας δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο».

Στόχος της με τη συγγραφή του «Δεύτερου φύλου» (εκδόθηκε το 1949) ήταν εν μέρει να απελευθερώσει τις γυναίκες από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που τις καταπιέζουν και τις συνθλίβουν. Να τις βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι οι δυσκολίες τους ήταν μέρος της γενικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί σε βάρος τους και όχι προσωπική ντροπή. Τη γέμιζε ικανοποίηση που οι ψυχαναλυτές έδιναν το βιβλίο σε γυναίκες ασθενείς για να το διαβάσουν, κι όχι μόνο σε γυναίκες της μεσαίας τάξης, αλλά και σε γυναίκες της εργατικής τάξης.

Με μια δόση ειρωνείας το «Δεύτερο φύλο» συγκρίνεται συχνά με τη Βίβλο. Είναι ένας τρόπος όμως για να γίνει αντιληπτή το μέγεθος της επίδρασης της έργου. Η συμβολή της Μποβουάρ στη σύγχρονη σκέψη θεωρείται σχεδόν ασυναγώνιστη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman