ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H L.C Amstrong , το «δυνατό χαρτί» της Marlborough Gallery και ο Μιχάλης Καψάλης στη Σαντορίνη

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένας πολύ ενδιαφέρων εικαστικός διάλογος πρόκειται να λάβει χώρα τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μπελλώνιο στα Φηρά Σαντορίνης. 

Η Ειρήνη Βανταράκη, επικεφαλής της Vandiri Art NYC, σε συνεργασία με την γνωστή πινακοθήκη της Νέας Υόρκης, Marlborough Gallery, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έργα της διάσημης Αμερικανίδας ζωγράφου L. C. Amstrong στην έκθεση «LC Armstrong: Island Paintings», που θα εγκαινιαστεί στις 7 Αυγούστου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου 2017.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα εκρηκτικά χρώματα και τα ζωηρά λουλούδια και πουλιά που πλαισιώνουν τα τοπία της LC Armstrong , που δεν είναι τυχαία το «αγαπημένο παιδί» της Νέας Υόρκης και κατέχει – όχι άδικα- περίοπτη θέση στην διεθνή εικαστική σκηνή.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 14 έργα μοναδικής ζωτικότητας και εικαστικής τεχνικής της L.C. Amstrong.

Οι πίνακες που αποτελούν τη θεματική της έκθεσης, « Island Paintings» παρουσιάζουν τη δεκαετή μελέτη της Armstrong στα νησιώτικα μοτίβα και συνεχίζουν με τις εξερευνήσεις της εικαστικού στη φύση και το μαγικό ρεαλισμό.

Τα επιλεγμένα έργα απεικονίζουν φωτεινά, έντονα λεπτομερή λουλούδια πάνω από τους ωκεανούς και τις λίμνες, δημιουργώντας μαξιμαλιστικά τοπία γεμάτα ζώα και ανθρώπινες μορφές, τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές.

thumbnail Michael Kapsalis F

Η ιδιαίτερη τεχνική της Armstrong που στρωματοποιεί ακρυλικό ή λάδι σε πάνελ από λινάρι δίνει μια φωτεινότητα και μια μαργαριταρένια λάμψη στα έργα της, που κατακτά το βλέμμα.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα υπερρεαλιστικά παγώνια, κολιμπρί και φλαμίνγκο που στα έργα της Amstrong, φαίνονται σαν να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δύο παλαιότερα έργα του 2008, «Orchids and Irises Over Oracles» και «Passion Flower Over Paradise Pool», που απεικονίζουν την εξωτική χλωρίδα να εκρήγνυται πάνω στο νερό . Η πρωτοποριακή χρήση των σημάνσεων των χρωματικών εκρήξεων από την Armstrong στον καμβά καταγράφεται στο βίντεο «BRIDGE - New York Artist L.C. Armstrong - ζωγραφική στον πυρήνα» που συνοδεύει την έκθεση.

Αυτά τα έργα υλοποιούν την εξερεύνηση της Armstrong στην ελκυστική, παροδική και εύθραυστη ομορφιά και μας «προειδοποιούν» για το εφήμερο.

Οι πίνακες της καταγράφουν τη σχέση φύσης- πραγματικότητας και οριοθετούν την ξεχωριστή νησιώτικη χωροταξία.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το μνημειώδες δίπτυχο, το «Blossoms Over Bow Bridge», ένα απαλό και αιθέριο τοπίο του Central Park που βρίσκεται στο νησί του Μανχάταν. Η γαλήνια και αρμονική σύνθεση της φύσης προβάλλει την αντίθεση με τις διαφαινόμενες, τεχνητές κατασκευές που «βλέπουν» στο βάθος, τον χώρο πέρα από το πάρκο.

thumbnail Amstrong pale moon over passion flowers 1

Γεννημένη στο Humboldt του Τενεσί η L.C Amstrong, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της στο Κέντρο Σχεδίασης του Κολλεγίου Τέχνης της Πασαντένα και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, αρχίζοντας να εξελίσσει την τεχνική της και να υποστηρίζει τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις από τη σχολή ακόμα.

Από το 1991 που έλαβε μία υποτροφία από το Pollock-Krasner Foundation και η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε του Κόρκοραν στην Καλιφόρνια, μέχρι σήμερα η L.C Amstrong, κατακτά με τη δυναμική των έργων της τους πιο απαιτητικούς του φιλότεχνου κοινού.

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις και ομαδικές εκθέσεις στην Γερμανία , στην Ολλανδία, στο Σύδνεϋ, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στην Φρανκφούρτη και στο Μπρούκλιν και στο Παρίσι.

thumbnail L.C. Amstrong Portrait

Η πιο πρόσφατη ατομική έκθεση της Armstrong παρουσιάστηκε από τη γκαλερί Marlborough, Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 2017.

Έργα της βρίσκονται επίσης στις μόνιμες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων , μουσείων και γκαλερί όπως η Corcoran Gallery of Art, και το National Museum of Women in the Arts στην Ουάσιγκτον , το Kemper Museum of Contemporary Art, στο Κάνσας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σήμερα η L. C. Amstrong, εκπροσωπείται αποκλειστικά από την Marlborough Gallery της Νέας Υόρκης.

Τα γεμάτα φως «Αμερικάνικα τοπία» του Μιχάλη Καψάλη, στο Μπελλώνιο Ίδρυμα

«Η ζωγραφική είναι η δημιουργία ενός νέου σύμπαντος και κάθε έργο είναι μια εκπληκτική γέννηση» έλεγε ο διεθνής εικαστικός Μιχάλης Καψάλης που έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2017.

Τα εκρηκτικά νησιώτικα τοπία της L.C. Amstrong, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «L.C. Amstrong: Island Paintings», διαδέχονται στο Μπελλώνιο Ίδρυμα στα Φυρά, τα γεμάτα φως και χρώμα τοπία του Μιχάλη Καψάλη στην έκθεση «American History» που θα ανοίξει τις πύλες της στις 17 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου.

Στους καμβάδες του Καψάλη, περικλείεται το πολύπλευρο ταλέντο του, η πολυσχιδής και αεικίνητη προσωπικότητα του και απεικονίζεται η αγάπη του για τη θάλασσα με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια.

Η αφηρημένη τέχνη και ο εξπρεσιονισμός του Καψάλη είναι γεμάτος συμβολισμούς και νοήματα.

Το αιώνιο μπλε της θάλασσας που τόσο αγάπησε, κυριαρχεί στα λουσμένα με φως νησιώτικα τοπία του Μανχάταν .

Ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Ελλάδα, δεν ξεχνά το φως της. Το μεταφέρει ιχνηλατώντας τα όρια του στα αμερικάνικα τοπία του, διερευνώντας και παρουσιάζοντας εύγλωττα τις ομοιότητες του νησιού του Μανχάταν με τα ελληνικά νησιά.

Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και στο θέατρο, επηρεάζουν το έργο του που μοιάζει να είναι «ποίηση με εικόνες» και διακρίνεται από μοναδική πλαστικότητα και από ιδιαίτερη ζωντάνια.

Στους πίνακες του Καψάλη διακρίνουμε ένα «δράμα» εν εξελίξει. Μία ιστορία με αρχή μέση και τέλος. Ένα ταξίδι στην ψυχή των τοπίων.

Ο Μιχάλης Καψάλης γεννήθηκε στο Βερολίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρικές τέχνες, φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γερμανία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, ειδικεύτηκε στην αρχαία ελληνική τραγωδία και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε να εκθέτει τα έργα ζωγραφικής του, το 1971 (Gallery Montparnasse και Gallery Argo, Μύκονος), συνέχισε με την ομάδα «4 Ζωγράφοι στην Ελλάδα» στην Αθήνα το 1972, και στο College of Mount Saint Vincent Riverdale, στην Νέα Υόρκη, την ίδια χρονιά,

Έργα του παρουσιάστηκαν στο 10ο Επετειακό Έτος στη Γκαλερί Αργώ, (Μύκονος 1976), στη Gallery Montparnasse 1974, 1975, 1977. Διατηρούσε ένα μικρό στούντιο στην Αθήνα και συνεργάστηκε στενά με την γκαλερί Jean Bernier. Το 1980, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη που έζησε και εργάστηκε έως το θάνατο του το Φεβρουάριο του 2017.

Τρία χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση στις διοργανώσεις εκθέσεων έργων τέχνης και της εκπροσώπηση Ελλήνων ζωγράφων στη Νέα Υόρκη η Ειρήνη Βανταράκη φέτος φέρνει τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη με μια σημαντική συνεργασία με την Marlborough gallery και την εκπροσώπηση της πασίγνωστης Αμερικανίδας ζωγράφου LC Armstrong.

Παράλληλα με την εκπροσώπηση και παρουσίαση της συλλογής που περιλαμβάνει τα 50 χρόνια του Μιχάλη Καψάλη στο Soho , στην πρώτη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μπελλώνιο ίδρυμα, η επιμελήτρια των δύο εκθέσεων δημιουργεί έναν άκρως ενδιαφέροντα εικαστικό διάλογο.

Η Ειρήνη Βανταράκη έχει διαγράψει σημαντική πορεία στη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί πολύ για να αναδείξει το έργο Ελλήνων ζωγράφων στην Αμερική και διεθνών καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Η τελευταία επιτυχημένη διοργάνωση στο Μανχάταν ήταν η συνεργασία του Jeff Koons με τη Louis Vuitton όπου η Vandiri Art και η Ειρήνη Βανταράκη οργάνωσαν ένα event στην καρδιά του Μανχάταν στο κατάστημα ναυαρχίδα της Luis Vuitton αποκομίζοντας θερμές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Χορηγοί των δύο εκθέσεων είναι οι εταιρείες: Move art, Anek Lines Hegemon International , Group Beverly wildshire , User Corporation, Hatzidakis Wines.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.