ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ;

Tweet
Share
Tweet
Share

Aναλύσεις που έκαναν oι επιστήμονες στην οδοντική πλάκα των σκελετών Νεάντερταλ που έχουν βρεθεί, αποκάλυψαν με ακρίβεια τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, που εξαφανίστηκαν πριν από 30.000 χρόνια.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες μελέτησαν 4 δείγματα από 2 διαφορετικές τοποθεσίες, στο σπήλαιο Spy στο Βέλγιο και στο σπήλαιο El Sidrón στην περιοχή Αστούρια της βόρειας Ισπανίας, που χρονολογούνται πριν από 42.000 - 50.000 χρόνια. Τεστ DNA έδειξαν μικροοργανισμούς ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ.

Η ανάλυση του πρώτου δείγματος αυτών που ζούσαν στο Βέλγιο έδειξε ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρόβατα αλλά και μανιτάρια, ενώ η ανάλυση των οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από εκείνους που ζούσαν στην Ισπανία έδειξε ότι εκεί είχαν εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική και έτρωγαν κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλυση DNA της οδοντικής πλάκας έδειξε ότι ένας Νεάντερταλ που προφανός υπέφερε από απόστημα στα δόντια, είχε φάει φλοιό λεύκας. Ο φλοιός αυτός περιέχει σαλικυλικό οξύ, παράγωγο του οποίου είναι η ασπιρίνη. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη ενός μύκητα με την ονομασία Penicillium, ένα φυσικό αντιβιοτικό!

Οι άλλοι τρεις Νεάντερταλ δεν έτρωγαν κανένα από αυτά τα είδη. Αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τόσο μικρά δείγματα, οι ερευνητές επισημαίνουν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να θεραπεύσει το απόστημά του.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman