ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν η μεγάλη οθόνη "παίρνει"... φωτιά

Tweet
Share
Tweet
Share

Τις γυμνόστηθες γυναίκες του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 ήρθαν να αντικαταστήσουν οι σύγχρονες «καυτές» ερωτικές ταινίες που προβάλλονται σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Σεναριογράφοι όπως ο Gaspar Noé που ασχολήθηκε με την πορνογραφία, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλαξαν τους κανόνες του ερωτικού σινεμά. Η γυμνή σάρκα πρωτοστατεί κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ των Καννών και σαγηνεύει τα πλήθη.

Στην ταινία της Valérie Donzelli «Marguerite et Julien» ξεχωρίζει μια αιμομικτική σκηνή, ενώ σε αυτή του Todd Haynes με την ονομασία «Carol», στην οποία πρωταγωνιστεί η Cate Blanchett και η Rooney Mara, παίρνει μορφή μια απαγορευμένη αγάπη. Στο «Youth» του Paolo Sorrentino ο Michael Caine και ο Harvey Keitel μέσα σε ένα σπα παρατηρούν με θαυμασμό μια γυμνή γυναίκα που βρίσκεται στο χώρο. Το σεξ υπάρχει παντού και μάλιστα… «πουλάει». Γι’ αυτό και οι ειδικοί του χώρου το συστήνουν ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να βγάλει χρήματα και να πλουτίσει.

something

Ακόμα και στα φιλμ εκείνα που δεν παρουσιάζεται η σεξουαλική πράξη με λεπτομέρεια, ο σκηνοθέτης μέσα από ένα μυστηριώδη τρόπο αναπαριστά έναν βαθύ ερωτισμό που προσελκύει τα βλέμματα. Μια όμορφη γυναίκα σε ένα ακριβό ξενοδοχείο πίνει κόκκινο κρασί και κοιτά το σερβιτόρο με έντονο βλέμμα, καθώς εκείνος της προσφέρει φρούτα για να δροσιστεί. Ανάλογες εικόνες πολλές φορές αποπνέουν πιο έντονα τη σεξουαλικότητα απ’ ότι μια αμιγώς ερωτική σκηνή, επισημαίνουν οι ειδικοί.

efc9f0da 28eb 4f45 b263 8937e40b9e2f 620x372

Το 1961 ο Λουίς Μπουνιουέλ κέρδισε το βραβείο Palme d’Or με την ταινία του «Viridiana», η οποία ξεχώρισε για το έντονο σεξουαλικό της στοιχείο. Ο μέγας σουρεαλιστής ξεσήκωσε μετά τη βράβευσή του με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, ενώ προκάλεσε την οργή του Βατικανού και του φρανκικού καθεστώτος. H δόκιμη μοναχή Βιριδιάνα, κατά επιθυμίαν της ηγουμένης, έρχεται να επισκεφθεί τον θείο της, έναν χήρο ιδαλγό.

 

Ερωτικές σκηνές, πάθος και θελκτικότητα πρωτοστατούν στον κινηματογράφο

Θαμπωμένος από την ομορφιά της ανιψιάς του, η οποία του θυμίζει τη γυναίκα του, ο δον Χάιμε προσπαθεί μάταια να την πείσει να μείνει κοντά του. Πριν επιστρέψει όμως στη μονή της δίνει υπνωτικό, αλλά τελικά αντί να την κάνει δική του, αυτοκτονεί. Την περιουσία του την αφήνει στη Βιριδιάνα και στο γιο του Χορχέ. Εγκαθίστανται και οι δύο στο κτήμα, αλλά η συγκατοίκησή τους θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις...

man

Το 1995 στην ταινία «Kids» του Larry Clark προβληματιστήκαμε για την ερωτική ζωή των έφηβων Νεοϋορκέζων. Skate, σεξ χωρίς προφυλάξεις, πάρτι, και ναρκωτικά στη υποτιθέμενα αγνή ηλικία των 15 με 16. Η ταινία δέχτηκε τα πυρά πολλών σινεφίλ για το περιεχόμενό της. Ένα χρόνο αργότερα ο Καναδός David Cronenberg με την ταινία του «Crash» εκτός από τις προεκτάσεις που έδωσε στο ανθρώπινο σώμα, επικεντρώθηκε και σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, το αυτοκίνητο. Σχεδιασμένο με καμπύλες που παραπέμπουν σε ελκυστικό κορμί και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανδρική σύλληψη της σεξουαλικότητας, το αυτοκίνητο για τον ίδιο σφύζει εκ φύσεως από ερωτισμό.

Για πολλούς η καλύτερη ερωτική ταινία που έχει ποτέ προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών είναι η «Polissons et Galipettes», η οποία προβλήθηκε το 2002 στο Λονδίνο και περιλαμβάνει 12 ερωτικά φιλμάκια που γυρίστηκαν στη Γαλλία από το 1905 έως και το 1925 κυρίως σε οίκους ανοχής.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman