ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πικάσο και Τζακομέτι "έσπασαν" κάθε ρεκόρ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» (εκδοχή Ο) και το γλυπτό του Αλμπέρτο Τζακομέτι «Ο Άνδρας που δείχνει» είναι τα δύο ακριβότερα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που δόθηκαν ποτέ σε δημοπρασία.

Μέσα σε έντεκα μόλις λεπτά το έργο του Πικάσο (Les Femmes D' Alger) πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στην τιμή των 179,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το ρεκόρ του τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον «Τρεις Μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» που είχε αγοράσει συλλέκτης δίνοντας 142,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του ίδιου οίκου το 2013. Ο καλλιτέχνης είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά το θάνατό του. Έφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία.

Πάμπλο Πικάσο, Les Femmes D’ Alger (version“O”), lot 8, λάδι σε καμβά, 114x146,4 εκατοστά, Τιμή πώλησης: 179,3 εκατ. δολάρια

fwtografia 1

Ο «Άνδρας που δείχνει» (L' homme au doigt) του Τζακομέτι έγινε το ακριβότερο γλυπτό που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, φθάνοντας, μέσα σε τρία λεπτά, τα 141,28 εκατομμύρια δολάρια και αναιρώντας το προηγούμενο ρεκόρ του «Ανθρώπου που βαδίζει Ι», επίσης του Τζακομέτι, που είχε δοθεί έναντι 65 εκατομμυρίων λιρών (103,93 εκατομμυρίων δολαρίων) το 2010 σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

Αλμπέρτο Τζακομέτι, L'homme au doigt, lot 29, γλυπτό, 177,5 εκατοστά, Τιμή πώλησης: 141,28 εκατ. δολάρια

tzakometi

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.