ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παιδική παχυσαρκία: Τα μισά ελληνόπουλα αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Tweet
Share
Tweet
Share

Καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από νοσήματα που οφείλονται στην παχυσαρκία έκρουσε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) παρουσιάζοντας την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015 τα αποτελέσματα της έρευνας COSI που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η έρευνα αφορά την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία και διεξήχθη σε 500 επιλεγμένα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, γιαυτό και είναι η απαραίτητη η συντονισμένη προσπάθεια διαφορετικών φορέων για την αντιμετώπισή του. Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΠ Ευθύμιος Καπάνταης, ανέφερε πως ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας πανευρωπαϊκώς, η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην προώθηση του ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα σχολεία.
 
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας COSI που ο ΠΟΥ διεξήγαγε σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα σε μόλις 42% των δημοτικών σχολείων της χώρας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σχεδόν διπλάσιος (81%). Την ίδια ώρα, οι έρευνες καταδεικνύουν πως τα μισά περίπου Ελληνόπουλα (44%) είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Η λύση, υπογράμμισαν οι εισηγητές των παρουσιάσεων, βρίσκεται στη σωματική άσκηση που πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών μας, στην καλύτερη εκπαίδευση του σχολικού προσωπικού και την καλύτερη εποπτεία γονέων στα παιδιά (λιγότερη τηλεόραση, περισσότερη άσκηση).
 
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε ένα από τα ελάχιστα προγράμματα παρέμβασης σε σχολεία, το βραβευμένο «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία», το οποίο υλοποιείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τη συνεργασία ΜΚΟ, ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβέρνησης, και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστα προγράμματα εκπαίδευσης στην υγιεινή διατροφή, ενώ στα μαθήματα της αγωγής υγείας λείπει η επαρκής στήριξη σε μέσα και εποπτικό υλικό.
 
assets LARGE t 420 119985 type12128

Πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία»

Το πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, δασκάλους, και γονείς, με σκοπό να προωθήσει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, παρουσίασε η Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Quality Net Foundation. Το πρόγραμμα για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών, αξιοποιεί πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που φέρουν την επιστημονική έγκριση φορέων όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η ΕΙΕΠ, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση φέρουν τη σφραγίδα της Quality Net Foundation, ενώ τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Coca-Cola, από το 2006 που εφαρμόστηκε η πρώτη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος στα ελληνικά σχολεία έως και σήμερα. Σε ό,τι, δε, αφορά τα αποτελέσματά του, η κ. Εξάρχου επεσήμανε πως 90.000 μαθητές δημοτικού έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα τελευταία 7 χρόνια.
 
Γ.Α.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman