ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσφυγικός φράχτης απειλεί να εξαφανίσει 700 είδη

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένας τεράστιος ατσάλινος φράχτης που υψώθηκε για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό στις ΗΠΑ, απειλεί θανάσιμη απειλή για την πανίδα ολόκληρων περιοχών.  

Ο φράχτης, μήκους 650 μιλίων στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, κόβει στα δύο ολόκληρο το καταφύγιο άγριας ζωής στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε στο Τέξας. Οι υποψήφιοι για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο έχουν υποσχεθεί, μάλιστα, να τον κάνουν ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον εκλεγούν.

Σκοπός του φράχτη είναι η αποτροπή της μετανάστευσης από το Μεξικό και του λαθρεμπορίου. Το κατά πόσο έχει πράγματι επιτελέσει αυτό τον σκοπό παραμένει θολό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλα τμήματα του φράχτη έχουν διχοτομήσει περιβαλλοντικά πάρκα, ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις γης. Με συνέπεια να έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφεται η άγρια ζωή, αλλά και να υποφέρουν οικονομικά οι μικρές πόλεις στις δυο πλευρές του φράχτη που ζουν από τον περιβαλλοντικό τουρισμό.

Οι κοινότητες στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, που σήμερα έχει κοπεί στα δύο λόγω του φράχτη, αποτελούσαν για χρόνια τον προορισμό για τουρίστες που ενδιαφέρονταν να βιώσουν και να παρατηρήσουν το μοναδικό οικοσύστημα και τα σπάνια, απειλούμενα, είδη στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι τουρίστες αυτοί άφηναν 463 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην περιοχή. Άνθρωποι συνέρεαν απ' όλο τον κόσμο για να δούνε πάνω από 500 διαφορετικά είδη πουλιών και 700 σπάνια είδη ζώων.

Οι συνέπειες είναι επίφοβες. Στο μεγάλο κομμάτι της Κοιλάδας ο ποταμός έχει στροφές και κλίσεις. Ο φράχτης ακολουθεί το ανάγλυφο του ποταμού, δηλαδή εκτείνεται όχι σε ευθεία γραμμή αλλά με δαιδαλώδεις στροφές, πολλά μίλια μακριά από τις ακτές του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει «παγιδέψει» μεγάλες εκτάσεις γης, καθιστώντας τες ουσιαστικά νεκρές κι απροσπέλαστες ζώνες.

Ακριβώς επειδή η Κοιλάδα του Ρίο Γκράντε είναι ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Β. Αμερική, επιστήμονες από το Τμήμα Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων του Τέξας είχαν ήδη αποστείλει στις αρχές αγωνιώδεις κλήσεις για να μην προχωρήσει η ανέγερση του φράχτη. Ενημέρωσαν έγκαιρα με λεπτομερή λίστα που περιελάμβανε τα είδη που θα αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο, δηλαδή 33 που έχουν χαρακτηριστεί είδη υπό εξαφάνιση και άλλες δεκάδες ακόμα ειδών υπό απειλή.

Πρόσφατα, βιολόγοι επεσήμαναν σε μελέτη τους ότι ο φράχτης μειώνει την έκταση όπου κινούνται, τρέφονται κι αναπαράγονται τα ζώα της περιοχής κατά 75%. Αυτή η διατάραξη έχει θέσει σε σοβαρή απειλή τα μοναδικά είδη που υπάρχουν μόνο εκεί σε μικρούς πληθυσμούς και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.