ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυτό είναι το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ». Αυτή είναι η ιδέα πίσω αυτό που θα τολμούσε κανείς να ονομάσει «βιβλιοπωλείο του μέλλοντος», το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες.

Λίγα μέτρα μακριά από το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το νέο βιβλιοπωλείο προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες του να εκτυπώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο τους επιλογής τους, ενώ οι υπάλληλοί του θα προχωρούν στη βιβλιοδεσία επί τόπου.

Χάρη στο Espresso Book Machine, ένα ρομπότ - εκτυπωτή που τίθεται στη διάθεση του κοινού, το βιβλίο θα είναι έτοιμο «μέσα σε λίγα λεπτά, στο χρόνο που οι πελάτες θα πίνουν έναν καφέ ή θα συνομιλούν με τους συγγραφείς», ενημέρωσε σε ανακοίνωσή της ο εκδοτική εταιρία Presses Universitaire de France (PUF).

Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα "κλασικά" βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δεν θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, καθώς αυτό είναι το όριο του εκτυπωτικού μηχανήματος.

Οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ' όλον τον κόσμο, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δεν διέπονται δηλαδή πλέον από συγγραφικά δικαιώματα. Οι πελάτες θα συμβουλεύονται τον κατάλογο των διαθέσιμων έργων μέσω τάμπλετ.

«Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία με τόσο χαμηλή ζήτηση που δεν θα ήταν επικερδής η έκδοσή τους» με το παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο, είπε ο γενικός διευθυντής των PUF, ο Φρεντερίκ Μεριό παρουσιάζοντας το εκτυπωτικό μηχάνημα στο τελευταίο Σαλόνι του Βιβλίου στο Παρίσι.

«Νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή», προέβλεψε.

Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xerox, εκτιμάται ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.