ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυξήθηκαν οι δότες οργάνων στη χώρα μας

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Έτος επανεκκίνησης» χαρακτηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) το 2016 αντλώντας παράλληλα αισιοδοξία από πρόσφατα στοιχεία που σημειώνουν μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων αν συγκριθούν με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, αν κανείς μελετήσει τα συνολικά στοιχεία των τελευταίων ετών συγκρίνοντας τα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, αφού αποδεικνύουν πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα πολλά.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ, την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν μόλις 39 δότες. Δηλαδή και ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναλογούν 20 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, στη χώρα μας η αναλογία ήταν μόλις 3,5 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη ότι την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 63 αφορούσαν μεταμόσχευση νεφρού, οι 22 ήπατος και οι έξι καρδιάς.

Τη χρονιά αυτή, δύο σχεδόν μήνες πριν την εκπνοή του χρόνου, τα στοιχεία παρουσιάζουν μια σχετική άνοδο. Ειδικότερα, οι δότες έφτασαν τους 46 ενώ ο αριθμός μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων σκαρφάλωσε τις 100.

Αιτία της αύξησης είναι η δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον Οργανισμό να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ με αφορμή τη σημερινή ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων».

Έτσι, οι ειδικοί του Οργανισμού ήραν «μέσα σε λίγους μήνες πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ενθαρρυντικά».

Ταυτόχρονα, και το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.

«Η ‘επανεκκίνηση’ του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε στο πλευρό μας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και άλλους σημαντικούς συμμάχους.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ανασυνθέσουμε τον ΕΟΜ και τώρα δυναμικά ανοιγόμαστε προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό», δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού – καθηγητής, Ανδρέας Καραμπίνης.

Και συνεχίζει: «Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ.

Η αναβάθμιση όμως του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.