ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σάλος στην Τουρκία από φυλλάδιο με οδηγίες για το σεξ στον γάμο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σάλο στην Τουρκία έχει προκαλέσει το φυλλάδιο που διανείμουν οι αρχές στην Κιουτάχεια βορειοδυτικά της χώρας, σε όποιον παντρεύεται.

Το ροζ φυλλάδιο μ’ ένα τριαντάφυλλο και μια λευκή καρδιά στο εξώφυλλο φέρει τον τίτλο «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή».


Το ...πόνημα συντάχθηκε απο τον Χασάν Τσαλισάν, για να «βοηθήσει το γαμπρό και τη νύφη να βρουν το δρόμο τους μέσα στο λαβύρινθο της συμβίωσης» ωστόσο, οι συμβουλές που περιλαμβάνονται στη μπροσούρα είναι τόσο εξωφρενικές, ώστε πυροδότησαν δημόσια συζήτηση σ’ ολόκληρη την Τουρκία.

Το φυλλάδιο π.χ. συμβουλεύει τις συζύγους: «αν μιλάς την ώρα που κάνεις σεξ το παιδί σου θα τραυλίζει». Και τους άνδρες (αν και η συμβουλή αυτή έρχεται μάλλον αργά, αφού ο γάμος θα έχει ήδη γίνει, όταν θα κρατά στα χέρια του το πόνημα): «να παντρεύεστε αξιαγάπητες γυναίκες που τους αρέσει να γεννούν παιδιά, αρκεί να είναι παρθένες».

«Μια δυο σφαλιάρες δεν κάνουν κακό...»

Η πολυγαμία είναι ό,τι πρέπει για τον άνδρα, γράφει παρακάτω το φυλλάδιο: «σε περίπτωση που η γυναίκα σου είναι ανόητη, μην τη χωρίσεις αμέσως, για να μη τη φορτωθεί κάποιος άλλος. Αντίθετα το καλύτερο είναι να παντρευτείς άλλη μία, ώστε να λογικευτεί η πρώτη.»
Πέραν όλων των άλλων η μπροσούρα νομιμοποιεί και την ενδοοικογενειακή βία: «μια γυναίκα που δεν συμπεριφέρεται δεόντως στο σύζυγό της, δεν υπακούει στον άνδρα της ως κύριο του σπιτιού, μπορεί να φάει και ξύλο. Μερικές φορές χρειάζονται μια – δυο σφαλιάρες, είναι σαν φάρμακο. Έτσι θα θυμάται η σύζυγος ποιος είναι ο αφέντης του σπιτιού.»  
Αλλά και ως προς την επαγγελματική απασχόληση της γυναίκας εκτός σπιτιού το φυλλάδιο είναι απόλυτο: «η γυναίκα δεν χρειάζεται να δουλεύει. Γιατί μπορεί στον εργασιακό της χώρο να δει έναν πιο ελκυστικό άνδρα απ’ τον σύζυγό της και να τον ερωτευτεί. Ας κρατήσει λοιπόν κλειστά τα πόδια της και ας μείνει καλύτερα στο σπίτι.»

Το φυλλάδιο έγινε θέμα σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η “Cumhurriyet”. Ο συντάκτης του είναι πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων ονόματι Diyanet, η οποία είναι η ανώτερη ισλαμική αρχή της χώρας. Η Diyanet έχει πυροδοτήσει πολλές φορές αντιδράσεις με τις νομικές γνωμοδοτήσεις της, όπως για παράδειγμα εκείνη που απαγορεύει στους αρραβωνιασμένους να ερωτοτροπούν ή να συζούν πριν το γάμο...

Η Κιουτάχεια των 200.000 κατοίκων απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα απ’ την Κωνσταντινούπολη κι είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ο δήμαρχός της είναι μέλος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν, ενός κόμματος του οποίου οι πολιτικοί έχουν προκαλέσει αρκετές φορές σάλο με εχθρικές προς το ωραίο φύλο δηλώσεις τους, όπως π.χ. ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δυνατά δημοσίως».
Στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχουν γίνει έξω φρενών με τη μπροσούρα.

Μάλιστα, η βουλευτή τους Φατμά Καπλάν Χουριέτ έφερε το θέμα στη Βουλή.

Αλλά η υπόθεση δεν εκπλήσσει και τόσο όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί -πόσω μάλλον όταν τέτοια «συμβουλευτικά εγχειρίδια» επιχειρούν να τα νομιμοποιήσουν.  Πρόσφατα ένα νεαρό κορίτσι δέχθηκε κλωτσιές μέσα σ’ ένα λεωφορείο επειδή φορούσε σορτσάκι, ενώ σ’ ένα άλλο περιστατικό άγνωστοι επιτέθηκαν σε μια έγκυο επειδή «τόλμησε» να κάνει jogging σε πάρκο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.