ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

internet: είναι σέξι και συμφέρει

Tweet
Share
Tweet
Share

ου Πάνου Τσαγκαράκη

Η διεθνής οικονομική κρίση λειτουργεί μακροπρόθεσμα υπέρ της διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών στο internet. Αυτό προκύπτει από άρθρο του καθηγητή του Harvard, John Quelch, με τίτλο «How Chief Marketing Officers Should Function in a Recession». Αναλύοντας την κατάσταση της αγοράς των επικοινωνιακών μέσων, ο καθηγητής πιστεύει ότι οι CMOs, θα αναγκαστούν να αφυπνιστούν και να λειτουργούν σαν να πήγαν μόλις σε μια νέα δουλειά, περιορίζοντας τις σπατάλες στο συρρικνωμένο σε μέγεθος budget -δεδομένης της κρίσης- το οποίο διαχειρίζονται και κατευθύνοντας τις δαπάνες του πιο αποτελεσματικά.

Η οικονομική κρίση επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο John Quelch προτείνει μια σειρά από στοχευόμενες ενέργειες μέσω των οποίων οι CMOs θα αντιμετωπίσουν δυναμικά την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.

Αύξηση των επενδύσεων για να γνωρίσουμε τον πελάτη. Μπορεί να είναι δύσκολο να προχωρά κανείς σε περισσότερες επενδύσεις για οποιοδήποτε τομέα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και η καλύτερη δυνατή κατανόηση των πελατών-στόχων είναι εξαιρετικά σημαντική. Ιδιαίτερα τώρα που οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν. Οι επικεφαλής του marketing θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι εταιρείες τους έχουν -και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τη διατηρήσουν- βαθειά κατανόηση των πελατών τους.

Price positioning. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά κανόνα, αυξάνεται η ευαισθησία των καταναλωτών έναντι των τιμών των προϊόντων. Για το λόγο αυτό, οι marketers πρέπει να εστιαστούν σε πιο αποδοτικά βασικά σημεία πώλησης των προϊόντων τους, στοχεύοντας στη διεύρυνση της καταναλωτικής τους βάσης. Να αναδεικνύουν τις πιο απέριττες εκδόσεις των προϊόντων τους με το χαμηλότερο κόστος. Να αναθεωρήσουν την ατζέντα των προωθητικών ενεργειών τους ώστε να μεγιστοποιήσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών τους έναντι άλλων προϊόντων στα σημεία πώλησης. Ενώ η τιμή και η αντιληπτή αξία κάθε προϊόντος αναπόφευκτα γίνονται πιο σημαντικά θέματα για τους καταναλωτές, τα βασικά πλεονεκτήματα κάθε μάρκας πρέπει να συνεχίσουν να τονίζονται σε κάθε περίπτωση και σε κάθε κανάλι, φυσικό ή ψηφιακό.

Διάταση των προϋπολογισμών marketing. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες απαιτείται από τους marketerς να κάνουν περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα. Η διαφήμιση στην τηλεόραση, λόγω του υψηλού κόστους, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον το κυριότερο μέσο για την επικοινωνιακή καμπάνια ενός προϊόντος. Γεγονός που λειτουργεί θετικά για τα χαμηλότερου κόστους μέσα, όπως το ραδιόφωνο, που μπορεί να διατηρήσει την επιθυμητή συχνότητα των μηνυμάτων με χαμηλότερο κόστος. Και ακόμη περισσότερο το internet, οι διαφημίσεις στο οποίο επιτυγχάνουν μια σύγχρονη και επιλεκτικά στοχευμένη προσέγγιση νέου καταναλωτικού κοινού. Είναι σημαντικό για τους CMOs να χρησιμοποιούν νυστέρι αντί βαριοπούλας στην αναθεώρηση των προϋπολογισμών τους.

Προτεραιότητα στα ψηφιακά μέσα. Στην προσπάθεια που κάνουν οι marketers σήμερα για να περιορίσουν τις σπατάλες και να διευρύνουν πιο αποδοτικά τις επιλογές τους, τα ψηφιακά μέσα έχουν προτεραιότητα. Η online προβολή των προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία χειρίζονται οι marketerς είναι απαραίτητη. Ιδιαίτερα η διαφήμιση στα διαδικτυακά μέσα με ειδικό, οικονομικό ή life style περιεχόμενο, αποτελεί την πλέον οικονομική και αποτελεσματική λύση.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος άλλαξε. Και η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε το απροσδόκητο και να ασκήσουμε νέες στρατηγικές που μπορούν να διευρύνουν το πεδίο δράσης μας στην επόμενη φάση οικονομικής ανάπτυξης. Στόχος είναι να προσδιορίσουμε τι θα οδηγήσει το επόμενο κύμα ανάπτυξής μας. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα για το αύριο, αλλά και για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σήμερα, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε ανά πάσα στιγμή σε τρεις πολύ σημαντικές ερωτήσεις: Ποιοι είναι οι πελάτες στους οποίους στοχεύουμε; Ποιοι είναι οι στόχοι αυτών των πελατών; Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν αυτούς τους στόχους;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman