ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη μεγαλούπολη των Μάγια

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με το περιοδικό Science μια ομάδα αρχαιολόγων που σάρωσαν με λέιζερ τη ζούγκλα της Γουατεμάλα ήρθε μπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη καθώς βρέθηκαν μπροστά σε 61.000 αρχαίες κατασκευές. Η μεγαλούπολη των Μάγια, όπως την αποκαλούν, βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος της βόρειας Γουατεμάλα αποκάλυψε τα περιγράμματα πυραμίδων και παλατιών σε ένα δίκτυο μέσω του οποίου συνδέονται δεκάδες πόλεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, αλλά το περιοδικό Science έχει δημοσιεύσει χάρτες απεικόνισης με βάση το λέιζερ και ανάλυση.

Πετώντας στα 2.000 πόδια πάνω από τα δέντρα με εναέριες σαρώσεις και ένα σύστημα GPS και παράγουν τρισδιάστατους χάρτες της επιφάνειας οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιακό τοπίο, κάτι που δεν είχαν δει ποτέ πριν. 

Οι σαρώσεις με λέιζερ δείχνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων των Μάγια που συνδέουν πόλεις και αμυντικές οχυρώσεις και  υποδεικνύουν μια κοινωνία που βρισκόταν συχνά σε πόλεμο. Υπήρχαν επίσης εξελιγμένα συστήματα άρδευσης και καναλιών. Το LiDAR ανακάλυψε ακόμη και μια τεράστια πυραμίδα που καλύπτεται με βλάστηση και είναι αόρατη με γυμνό μάτι. Με τα νέα δεδομένα των επιστημόνων πιστεύεται ότι εκεί κατοικούσαν δέκα με δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές που θεωρούμε ακατοίκητες.

Στην ακμή του, πριν από περίπου 1.500 χρόνια, ο πολιτισμός των Μάγιας, οι δάσκαλοι των μαθηματικών και της μηχανικής, μπορεί να ήταν πιο προχωρημένοι από τους αρχαίους Έλληνες και Κινέζους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman