ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα πλωτά νησιά chinampas που βοήθησαν τους Αζτέκους να γίνουν αυτοκρατορία

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα Τσινάμπας ήταν τεχνητά γεωργικά νησιά που χτίστηκαν σε λίμνες γλυκού νερού σε ολόκληρη τη Μεσοαμερική, ιδιαίτερα στην περιοχή του Xochimilco, στην κοιλάδα του Μεξικού. Αυτά τα "πλωτά" νησιά είναι στην πραγματικότητα γεωργικά  ακίνητα. Αποτελούνται από μια μικρή ορθογώνια περιοχή, πλάτους από 10 έως 20 μέτρα (20 έως 35 πόδια) και μήκους από 100 έως 200 μέτρα. Πολλά στρώματα βλάστησης, βρωμιάς και λάσπης συσσωρεύονται για να δημιουργηθούν αυτά τα μικρά ορθογώνια και στη συνέχεια τα νησιά αυτά τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, με ένα μικρό χώρο μεταξύ τους - δημιουργώντας μία πολύπλοκη σειρά καναλιών (δημιουργώντας επίσης την ψευδαίσθηση ότι τα νησιά επιπλέουν). Η υγρασία της λίμνης αρδεύει το έδαφος μέσα από τα κανάλια και τα οργανικά απόβλητα το γονιμοποιούν. Το αποτέλεσμα είναι μια εποικοδομητική, εντατική, βιώσιμη και εξαιρετικά παραγωγική μορφή γεωργίας που μπορεί να υποστηρίξει ευρέως μεγάλους πληθυσμούς.

chinampas1

Επίσης γνωστά ως "πλωτοί κήποι", τα νησιά τσινάμπα βοήθησαν τους Αζτέκους  να εγκατασταθούν στην περιοχή  και να γίνουν  η μείζονα δύναμη στη Μεσοαμερική κατά την περίοδο μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα - αν και τα τσινάμπας χρονολογούνται γύρω στο 12ο αιώνα - επιτρέποντας επαρκή παραγωγή τροφίμων για να διατηρήσουν μια αυτοκρατορία. Το Tenochtitlan, η πρωτεύουσα των Αζτέκων, χτίστηκε σε ένα φυσικό νησί στη λίμνη Texcoco, στην καρδιά της κοιλάδας του Μεξικού. Για τον λόγο αυτό, η παραγωγή και η διανομή τροφίμων ήταν προβληματική και τα νησιά  τσινάμπα ήταν απαραίτητα για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Aztec Blog 2

Μια βιώσιμη γεωργία, τα chinampas; στο μέτρο που είναι βιώσιμα, δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου απειλη για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, τα chinampas βοηθούν στην τόνωση ποικίλων και υγιεινών οικοσυστημάτων, καθώς τα έντομα, τα πουλιά και τα ψάρια κάνουν τα νησιά αυτά τα σπίτια τους - μετατρέποντας έναν κατά τα άλλα έρημο βάλτο σε ένα ακμάζον περιβάλλον.

Chinampas Floating Islands Made The Aztecs Powerful

Παράδειγμα σύγχρονων. chinampas

Σήμερα, πολλοί επιστήμονες και αγρότες κοιτάζουν πίσω στα νησιά αυτάκαι υιοθετούν πολλές από τις καινοτόμες γεωργικές αρχές των Αζτέκων - οι περισσότερες από τις οποίες έχουν παραμεληθεί από τον ισπανικό αποικισμό της Αμερικής. Η προκυμαία στη Βαλτιμόρη καθώς και το κανάλι Gowanus στη Νέα Υόρκη είναι μόνο δύο παραδείγματα πόλεων που έχουν εμπνευστεί από τους Αζτέκους έξω από το Μεξικό, καθώς όλο και περισσότερες οικολογικές εταιρείες σκοπεύουν να υιοθετήσουν παρόμοιες μεθόδους. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει μια κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μερικών προβλημάτων που προκύπτουν  από την περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Γη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman